Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hollande: În cazul jihadiştilor, nu mai e timp pentru dezbateri tradiţionale

hollande.jpg

Sursa foto : Reuters.

Preşedintele francez Francois Hollande va propune "în perioada următoare" o conferinţă pe tema situaţiei de securitate din Irak şi a luptei împotriva grupării radicale sunnite Statul Islamic. Într-un interviu publicat azi în cotidianul Le Monde, şeful statului francez a confirmat pe de altă parte în premieră că țara sa a susținut « rebeliunea siriană democratică », livrându-i arme.

Şeful statului francez a descris situaţia internaţională actuală ca fiind fără precedent şi a solicitat cât mai rapid "o strategie globală » împotriva islamiştilor radicali din SIIL, grupare « care dispune de finanţări importante şi de arme foarte sofisticate şi ameninţă ţări precum Irak, Siria sau Liban ». « Ne confruntăm nu doar cu o mişcare teroristă asemănătoare Al-Qaida, dar cu un stat terorist, Statul Islamic. Trebuie să renunţăm la tradiţionala dezbatere, dacă este sau nu cazul să intervenim », a insistat Hollande. De altfel, Franţa nici nu a aşteptat un consemn internaţional şi a anunţat încă de săptămâna trecută că va livra "arme sofisticate" kurzilor irakieni, cei care încearcă să le ţină piept insurgenţilor din gruparea Statul Islamic. Întrebat despre riscul ca – înarmaţi – kurzii din Irak să ceară independenţa, Francois Hollande a afirmat că Parisul se va « asigura că livrările de arme vor avea loc în deplin acord cu autorităţile de la Bagdad », astfel încât Irakul să rămână « unit ».

În privinţa Siriei, preşedintele francez a subliniat de asemenea că întreaga "comunitate internaţională are o foarte mare respnsabilitate pentru ceea ce se întâmplă » acolo. « Dacă, în urmă cu un an, marile puteri ar fi avut o reacţie pe măsură în urma folosirii armelor chimice, nu ne-am fi confruntat cu această alegere groaznică între un dictator şi o grupare teroristă, când rebelii merită toată susţinerea noastră", a subliniat şeful statului francez. El a confirmat în acest context în premieră că țara sa a susținut « rebeliunea siriană democratică » livrându-i arme, precizând că este vorba de « material conform angajamentelor europene » ale Franței.