Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hollande şi Obama cer intervenţia în Siria. Atacul chimic se confirmă

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

François Hollande şi Barack Obama au îndemnat comunitatea internaţională să transmită un "mesaj puternic" regimului lui Bashar al-Assad, pe care îl consideră "responsabil" de masacrul chimic de la 21 august, a anunţat Palatul Elysée. "Cei doi şefi de stat au convenit că membrii comunităţii internaţionale nu pot tolera folosirea armelor chimice, că ei trebuie să considere responsabil regimul sirian şi să transmită un mesaj puternic de denunţare a acestei utilizări" a armamentului chimic, a anunţat preşedinţia franceză, după o conversaţie telefonică între cei doi lideri.

François Hollande, care a "evocat hotărârea Franţei de a reacţiona şi a nu lăsa aceste crime nepedepsite", a "simţit aceeaşi hotărâre de partea lui Obama", a adăugat această sursă. Cei doi preşedinţi au discutat anterior la telefon pe 25 august despre "răspunsuri" faţă de atacul chimic comis cu patru zile înainte, la periferia Damascului, soldat cu 1.429 de morţi, inclusiv 426 de copii, potrivit Guvernului american.

Casa Albă a dat publicităţii, vineri, un raport al serviciilor de informaţii americane care conchide că regimul sirian al lui Bashar al-Assad este responsabil de atacul cu arme chimice din 21 august, dintr-o suburbie a Damascului.

Potrivit documentului, secrete deţin informaţii care arată că "echipele siriene responsabile de arme chimice, inclusiv membri asociaţi Centrului de cercetare şi studii ştiinţifice siriene, pregăteau muniţie chimică înaintea atacului".

O echipă siriană care se ocupă de arme chimice s-a aflat în suburbia Adra între 18 şi 21 august, "în apropierea unei zone folosite de regim pentru a amesteca armele chimice, inclusiv gaz sarin".

În timpul celor trei zile care au precedat atacul, americanii au strâns dovezi provenind de la surse umane, interceptări electronice şi imagini din satelit care dezvăluie pregătirile.

Pentru ziua atacului, imagini din satelit arată că regimul a recurs la tiruri de rachetă şi artilerie în dimineaţa zilei de miercuri, 21 august, în mai multe cartiere din Damasc controlate de rebeli, tirurile provenind din cartiere controlate de regim. După 90 de minute, afirmă raportul, au apărut pe reţelele de socializare primele menţiuni ale unui atac chimic, în jurul orei locale 02.30. În următoarele patru ore, mii de mesaje descriau masacrul.

Raportul citează cifra organizaţiei neguvernamentale Médecins sans frontières, necitată explicit, de aproximativ 3.600 de răniţi ce prezintă simptome neurotoxice primiţi în trei ore în trei spitale din regiunea Damasc.

Estimarea preliminară americană este de 1.429 de morţi, dintre care 426 de copii, un bilanţ care va evolua "cu siguranţă" pe măsură ce alte informaţii vor parveni Statelor Unite.