Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dmitri Rogozin, în vizită la Chișinău

rogozin.jpg

Dmitri Rogozin, în vizită la Chișinău

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin se va afla joi la Chișinău într-o vizită oficială. Emisarul Kremlinului se va întâlni cu ministrul moldovean al Economiei, Andrian Candu. Întrevederea a fost solicitată de Federația Rusă, în cadrul Comisiei moldo-ruse pentru colaborarea comercial-economică.

Dmitri Rogozin, vicepremierul rus vrea să discute despre restricțiile impuse de Federația Rusă, prin limitarea importului produselor moldovenești și decizia de introducere a taxelor vamale de către autoritățile ruse. Un alt subiect ce va fi abordat de Adrian Candu, ministrul Economiei și oficialul rus se referă la furnizarea gazelor naturale, în contextul expirării actualului contract la 31 decembrie 2014.

Ministrul Economiei consideră că este de datoria sa să folosească orice prilej pentru a dialoga cu autoritățile Federației Ruse și să facă tot ce e posibil pentru ”a aduce claritate în relația dintre cele doua țări”.

Potrivit vice-ministrului moldovean de externe, Valeriu Chiveri, Rogozin vine la Chișinău însoțit de reprezentanți ai Serviciului rus ”Roselhoznadzor”, Serviciului Vamal, dar și ai Ministerului rus al Economiei. Delegația oficială va sosi cu o cursă obișnuită și nu cu una charter, scrie realitatea.md

Unii comentatori de la Chișinău cred însă că Dmitri Rogozin vine acum la Chișinău pentru a putea reveni din nou, fără mari probleme, în câteva zile, la Tiraspol. Rogozin ar vrea să participe la manifestațiile prilejuite de cea de-a 70 aniversare de la Operațiunea Iași-Chișinău.

Vicepremierul Federației Ruse spunea acum câteva zile că își dorește să viziteze Tiraspolul, la 24 august, dar înțelege, că îi va fi greu să ajungă la destinație.”Nu pot zbura prin spațiul aerian al Ucrainei. Nici să ocolesc prin Bulgaria și România nu va fi ușor. Dar până la urmă, voi încerca să găsesc ieșire din situație”, declara oficialul rus pentru Izvestia.

Emisarul Kremlinului a fost și la 9 mai, la Tiraspol, unde a participat la paradă. Autorităţile de la Chișinău  s-au arătat deranjate de faptul că vizita nu a fost coordonată la nivel oficial din timp. Atunci, Ucraina nu permis avionului în care se afla Rogozin să survoleze spațiul său aerian și a trecut prin cel al României și Bulgariei. La întoarcere, însă, a fost nevoit să ia un avion de cursă pentru că de această data, cele două țări nu i-au permis să zboare deasupra teritoriilor sale.