Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Preda: Mi-e frică de o autodiscreditare a dreptei

Cristian Preda declară la RFI că a decis să rămână vicepreşedinte al Partidului Mişcarea Populară. El nu demisionează din PMP, în ciuda faptului că a fost singurul care a votat în Colegiul Naţional împotriva desemnării Elenei Udrea drept candidat la Preşedinţie. Preda mai speră ca viitoarea campanie electorală "să nu erodeze capitalul de simpatie de care se bucură preşedintele Traian Băsescu".

Cristian Preda rămâne în PMP: "Am luat această decizie de a rămâne în poziţia de vicepreşedinte, chiar dacă sunt într-o minoritate extraordinară, nici n-o poţi numi minoritate, am fost singur împotriva celorlalţi. Izolare îi putem spune, dar aştept verdictul urnelor, ele ne vor spune cine a făcut evaluarea corectă".

Întrebat cum apreciază faptul că preşedintele Traian Băsescu şi-a anunţat susţinerea pentru Elena Udrea, europarlamentarul a răspuns: "Am văzut doar reacţii negative. Eu n-aş vrea ca viitoarea campanie să erodeze capitalul de simpatie de care se bucură preşedintele. Lumea pare să spună Elena Udrea nu e Traian Băsescu. Mai multe comentarii n-aş vrea să fac. Vreau să zic lumea din afara PMP-ului şi mă tem că şi în PMP există această percepţie, chiar dacă nu sunt prea mulţi cei care au curajul să ia cuvântul public şi s-o spună".

 

"Autodiscreditarea dreptei, un risc"

 

Cristian Preda se teme de o autodiscreditare a dreptei: "Partidele care se revendică de la dreapta, PNL, PMP, PDL şi FC, au adunat la ultimul test electoral, adică la europene, fix 36% din voturi (...). PSD şi aliaţii săi la acelaşi test electoral au obţinut 37,6%. Ce s-a întâmplat de atunci încoace? Blocul de stânga are un singur candidat, l-au numit pe Victor Ponta. De partea cealaltă, deşi trei din cele patru partide de dreapta, PNL, PDL şi FC s-au unit, avem cinci candidaţi care se revendică de la această sensibilitate politică: Iohannis, Macovei, Tăriceanu, care între timp a şi creat un nou partid, Diaconescu şi Udrea, unul în numele Fundaţiei Mişcarea Populară, altul în numele Partidului Mişcarea Populară. Lucrurile n-ar arăta rău, dacă toţi cei cinci candidaţi l-ar ataca pe Ponta din cinci unghiuri diferite, dar nu se întâmplă aşa. Îl vedem pe Tăriceanu, care îi trimite bezele premierului, iar ceilalţi patru candidaţi îşi consumă, mi se pare mie, energia mai degrabă pentru a se ataca între ei, decât pentru a-l ataca pe Victor Ponta (...). Mie mi-e teamă ca nu cumva să-i epuizeze efortul pe toţi aceşti candidaţi. E preferabilă o atitudine de sincronizare a eforturilor. Dacă nu e posibilă o unire a tuturor forţelor de centru-dreapta împotriva candidatului de stânga înainte de testul electoral, atunci măcar să existe o atitudine de cooperare implicită, dacă vreţi, să existe un soi de pact de neagresiune între candidaţii de centru-dreapta şi nu speranţa oarbă că în turul doi, oricine ar intra, va fi susţinut candidatul dreptei împotriva celui de stânga. Mie mi-e frică de o autodiscreditare a dreptei".

Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre susţinerea lui Traian Băsescu pentru Elena Udrea la Preşedinţie