Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mihai Voicu, despre Roşia Montană: Există posibilitatea ca ONG-urile să fie invitate la dezbaterile din comisii

mihai-voicu-rosia-montana-exista-posibilitatea-ongurile-sa-invitate-dezbaterile-comisii.jpg

Protest faţă de proiectul aurifer pe bază de cianuri de la Roşia Montană

Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul spune la RFI că "oricine poate prezenta în mod logic şi cu calm un argument poate fi invitat" la dezbaterile parlamentare privind Roşia Montană. Mihai Voicu apreciază însă că "ar fi utilă o dezbatere în afara clădirii Parlamentului, pentru o zi sau două". Liberalul mai afirmă că argumentele economice privind proiectul aurifer de la Roşia Montană sunt cele mai importante.

Vicepreşedintele executiv al PNL, Mihai Voicu, declară în contextul manifestaţiilor de stradă privind Roşia Montană că "orice protest face parte din libertatea de exprimare".

"Din cauza programului nu am reuşit să urmăresc şi argumentaţia celor care protestau sau o logică care să mă convingă neapărat... nu spun că nu au dreptate, dar nu am reuşit eu să mă conving că neapărat cei care protestează au dreptate", explică liberalul.

 

Argumentele economice sunt "cele mai importante"

 

Mihai Voicu precizează că aşteaptă dezbaterile parlamentare pe tema Roşia Montană: "Eu aştept dezbaterea proiectului, aştept argumentaţia unor specialişti, aştept mai ales argumente economice, pentru că mi se par importante, dacă nu cumva cele mai importante. Nu avem cum să nu ne uităm la un număr de locuri de muncă, nu avem cum să nu ne uităm la veniturile pe care statul le poate obţine nu doar din redevenţe, ci şi din TVA, impozite pe profit, pe dividende, pe salarii şi aşa mai departe. Sunt deschis să ascult orice fel de argumentaţie, pentru că vă mărturisesc că nu mi-am formulat o opinie. Nu am suficiente informaţii şi de aceea aştept cu interes dezbaterea parlamentară".

Întrebat dacă reprezentanţii societăţii civile ar putea fi invitaţi la dezbaterile parlamentare privind Roşia Montană, Mihai Voicu a răspuns: "Există posibilitatea, sigur, nu în plen, dar există posibilitatea ca membrii comisiilor permanente de specialitate care vor fi chemate să-şi dea avizul prealabil asupra proiectului să invite la dezbateri orice persoană. Orice persoană poate fi invitată la dezbaterea comisiilor. De aceea, oricine poate prezenta în mod logic şi cu calm un argument poate fi invitată la dezbatere. Nu ştiu cum vor proceda comisiile, dar posibilitatea există. Ar fi poate utilă o dezbatere în afara clădirii Parlamentului, undeva poate chiar în zonă, cu răbdare pentru o zi sau două, în care să fie ascultaţi toţi cei care doresc să spună ceva pe acest subiect".

Mii de oameni au ieşit în stradă duminică, 1 septembrie, în mai multe zone ale ţării, pentru a protesta faţă de adoptarea de către Guvern a unui proiect de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană.

 
Mihai Voicu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre protestele privind Roşia Montană