Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vizită delicată a lui Dmitri Rogozin în Republica Moldova

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin se va afla luni într-o vizită oficială în Republica Moldova, unde va discuta cu oficialii moldoveni aspecte ale cooperării moldo-ruse. Rogozin va merge şi la Tiraspol pe 3 septembrie, unde va participa la începerea lucrărilor de construcţie a Centrului Mamei şi Copilului.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Reprezentantul special al Kremlinului pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, va avea întrevederi cu premierul moldovean, Iurie Leancă şi cu vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, care l-a şi invitat pe oficialul rus. Vor fi abordate relațiile economice moldo-ruse, dar și problema energetică.

La sfârșitul săptămânii, la Chișinău este așteptat și Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kiril. El va participa la festivităţile prilejuite de aniversarea a două sute de ani de la crearea Eparhiei de Chişinău.

Precizăm că Rogozin și Patriarhul Kiril vor fi întâmpinați cu proteste la Chișinău, organizate de Consiliul Unirii și Acțiunii 2012. Nemulțumiți sunt și reprezentanții Partidului Liberal. Aceștia consideră că vizitele vicepremierului rus Dmitri Rogozin şi Patriarhului Rusiei, Kiril, în momente istorice sensibile pentru cetățenii Republicii Moldova nu sunt alese la întâmplare de către autoritățile ruse și cele transnistrene.

"Dacă venea Rogozin până la 2 septembrie sau după, nu ne deranja. Patriarhul vine la 200 de ani de la înființarea Eparhiei Chișinăului, la un an de la ocupația țaristă din 1812. Adică prin vizita Patriarhului acceptăm ocupația, pentru că Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove a venit ca urmare a ocupației și atunci ne întrebăm: Cine suntem noi?", declară liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Radu Vrabie, expert la Asociația pentru Politică Externă, spune la RFI că reprezentantul Kremlinului le va sugera autorităților de la Chișinău să nu se grăbească cu integrarea europeană, pentru că în Uniunea Euroasiatică ne așteaptă un viitor mai bun. În plus, spune Vrabie, vizitele oficialilor ruși se vor înteţi, pe măsură ce Republica Moldova se va apropia de Summit-ul de la Vilnius. "Cred că mesajul autorităților este unul clar: Republica Moldova și integrarea europeană. În același timp, nu cred că până la Vilnius este nevoie de o confruntare deschisă cu Federația Rusă. Republica Moldova este ultimul lucru care ar trebui să-l facă", susţine Radu Vrabie.

Dmitri Rogozin a fost la Chișinău, dar și la Tiraspol pe 9 mai, de Ziua Victoriei, într-o vizită neoficială. Rogozin afirma că Europa impune niște condiții dure, pe care "adevăraţii patrioţi" ai Republicii Moldova nu ar trebui să le accepte, de aceea unica soluție pentru dezvoltarea statului este apropierea de Rusia, Uniunea Vamală şi Uniunea Euroasiatică.

Chişinău, Valeria Viţu, despre vizita lui Dmitri Rogozin în Republica Moldova