Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Andreea Paul, despre Roşia Montană: Miza nu pare a fi aurul; legea nu are ce căuta în Parlament!

andreea-paul-rosia-montana-miza-nu-pare-fi-aurul-legea-nu-are-ce-cauta-parlament.jpg

Proteste la Piaţa Universităţii împotriva proiectului de la Roşia Montană (Foto: RFI/Eduard Vasilică)

Legea privind exploatarea auriferă de la Roşia Montană nu are ce căuta în Parlament. O spune la RFI prim-vicepreşedintele PDL, deputatul Andreea Paul. Ea susţine că "miza acestei exploatări nu pare a fi aurul, ci alte metale foarte preţioase, care se presupune că ar exista la Roşia Montană".

Andreea Paul declară că "o lege croită cu dedicaţie pentru o singură companie privată nu are ce căuta în Parlament. Este inacceptabil că acest Guvern, acest laş Ponta nu îşi asumă răspunderea, creează haos şi pune parlamentarii dezinformaţi în ceea ce înseamnă culisele acestui proiect să se exprime pe o lege pe care nu au văzut-o şi mai mult, care nu are ce căuta în Parlament".

Ea aminteşte că "s-a procedat similar în alte cazuri, cum este situaţia memorandumului cu OMV Petrom, când s-a croit o lege, deşi nu avea ce căuta o lege în Parlament. Sau privatizările eşuate de la CFR Marfă sau Oltchim, la fel a procedat (Adrian) Năstase în cazul Petrom. Legea nu se face pentru o singură companie. Toate companiile private trebuie să respecte legea, fără derogări unilaterale, inclusiv condiţiile de alocare a suportului statului român pentru investiţiile private. Şi aici apare cel mai mare semn de întrebare în cazul proiectului Roşia Montană. De ce această companie privată nu reuşeşte de 15 ani să respecte condiţiile legale şi are nevoie de o lege specială?".

 

Vocea străzii vs. "glasul banului"

 

Întrebată ce aşteptări are de la dezbaterea parlamentară privind Roşia Montană, Andreea Paul a răspuns: "Să se audă în această dezbatere publică mult mai mult vocea specialistului, să punem oamenii pe primul loc şi nu glasul banului! Eu îmi doresc investiţii în Munţii Apuseni, inclusiv minerit, dar cu cele mai înalte standarde de mediu şi sănătate pentru oameni. Or acest Guvern nu a făcut o informare a publicului cu privire la acest proiect de investiţii şi consecinţele sale, nici cu privire la angajamentele statului român şi ale investitorului privat. Contractul este netransparentizat".

Cum va vota PDL în Parlament? Prim-vicepreşedintele formaţiunii precizează că "PDL-ul se va exprima imediat ce vede contractul. Or noi încă nu ştim care sunt angajamentele asumate de investitor şi de statul român. Cum arată acest proiect de lege pe care îşi pune semnătura primul-ministru Ponta, dar pe care deputatul Ponta declară că nu îl votează. În traducere populară, fugă ruşinoasă!".

Andreea Paul mai susţine că "miza acestei exploatări de la Roşia Montană nu pare a fi însă aurul, ci alte metale foarte preţioase, care se presupune că ar exista la Roşia Montană".