Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rogozin ameninţă Moldova: Sperăm să nu îngheţaţi la iarnă!

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a avertizat Republica Moldova că ar putea rămâne fără gaz după summit-ul de la Vilnius, când ar urma să fie parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. "Sper să nu îngheţaţi la iarnă!", a spus Rogozin la Chişinău. Oficialul rus se află într-o vizită de două zile în Republica Moldova. Marţi urmează să ajungă în Transnistria.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

După întrevederile cu premierul şi vicepremierul moldovean, reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, a declarat că au fost discutate problema transnistreană, precum şi cea energetică, atenţionând că ne aşteaptă o toamnă şi iarnă reci. "Luați seama să nu înghețați la iarnă!", a fost gluma lui Rogozin la sfârșitul briefingului de presă de la Chișinău.

Vicepremierul rus s-a arătat interesat în ce măsură summit-ul de la Vilnius va afecta regiunea din stânga Nistrului. "Republica Moldova ar trebui să nu uite de Transnistria, să aibă un dialog mai bun cu administrația de la Tiraspol. Paradoxal, Republica Moldova a ales altă direcție, chiar dacă în Rusia lucrează mii de moldoveni", susține Rogozin.

Oficialul rus a vorbit și despre alte aspecte ale relațiilor moldo-ruse și despre apropiata vizită a Patriarhului Kiril în Republica Moldova la sfârșitul acestei săptămâni. "Este o vizită importantă, binevenită pentru toți credincioșii. Vom face unele totaluri și după această vizită", a menționat vicepremierul rus.

Dmitri Rogozin s-a referit şi la "multaşteptata" deschidere a consulatului rus la Tiraspol şi Bălţi.

 

Leancă: "Ceea ce spunem la Bruxelles spunem şi la Moscova"

 

La rândul său, premierul moldovean, Iurie Leancă, a menționat că autoritățile de la Chișinău ceea ce spun la Bruxelles spun şi la Moscova, pentru că Moldova nu are ce ascunde. "Nu purtăm negocieri ascunse de ochii celor de la Tiraspol, dorim ca Zona Economică Liberă cu UE să includă ambele maluri ale Nistrului, astfel încât să aibă de câştigat toţi cetăţenii Republicii Moldova", a mai subliniat prim-ministrul moldovean.

 

Rusia ar putea revizui toate acordurile cu Republica Moldova

 

Înainte de a veni la Chișinău, Rogozin a declarat pentru un post rusesc de televiziune că dacă Republica Moldova va deveni membru asociat al Uniunii Europene, Rusia va revizui toate acordurile cu Chişinăul. În plus, soluționarea problemei transnistrene va deveni și mai anevoioasă.

Fostul ministru de Externe al României, Teodor Baconschi, susține însă că afirmațiile lui Rogozin reprezintă o amenințare nepermisă la adresa unui stat suveran, independent și neutru. "Domnul Rogozin are o solidă reputație în materie de afirmații excesive. Dosarul său ca fost ambasador NATO debordează de aserțiuni hiperbolice. Aș lua deci afirmațiile sale "cum grano salis". Chiar și așa, Republica Moldova are dreptul inatacabil de a încheia orice acorduri dorește, mai ales cele de tipul Acordurilor de Asociere și Acordurilor Aprofundate de Liber Schimb", declară Baconschi, citat de Revista 22.ro.

 

Rogozin, huiduit la Chişinău

 

Câteva zeci de persoane au venit în Piața Marii Adunări Naționale cu drapele și au purtat pancarte pe care scria "Rogozin, persoana non-grata" şi "Guvernanți, scoateți Armata rusă de ocupație!". Protestatarii consideră inoportune vizitele la Chişinău ale unor emisari ai Moscovei, cum ar fi Dmitri Rogozin şi Patriarhul Kirill, "care vin în al doilea stat românesc, nu pentru a încuraja sau binecuvânta aspiraţia noastră europeană, ci pentru a ne presa şi intimida să rămânem pe orbita rusească", susțin membrii Consiliului Unirii și Acțiunii 2012, organizatorii protestului.

 

Vicepremierul rus, în stânga Nistrului

 

Reprezentantul Kremlinului, Dmitri Rogozin, va participa la inaugurarea lucrărilor de construcție a Centrului Mamei și Copilului din stânga Nistrului, instituție finanțată de Rusia. Unii deputați moldoveni consideră că adevăratul scop al lui Rogozin nu este de a se întâlni cu oficialii de la Chișinău, ci de a sfida Republica Moldova și de a participa la festivitățile desfășurate cu prilejul celor 23 de ani de independență a autoproclamatei regiuni transnistrene. "Prezența lui la Tiraspol nu face decât să confirme ocupația rusă a raioanelor de est ale Republicii Moldova", e de părere Mihai Godea, deputat independent în Parlamentul Republicii Moldova.

 
Chişinău, Valeria Viţu, în dialog cu Magda Prelipceanu, despre vizita vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, în Republica Moldova