Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România are ambasador la Moscova

De marţi, România are noi ambasadori în Federaţia Rusă, în Israel, Muntenegru şi Armenia. Cei patru sunt diplomaţi de carieră, unii dintre ei conducând şi înainte reprezentanţe diplomatice ale României.

Cei patru noi ambasadori îşi pot ocupa posturile odată cu semnarea de către preşedintele Traian Băsescu a decretelor privind acreditarea, pe baza cărora ambasadorii îşi prezintă scrisorile de acreditare. Astfel, la Moscova va pleca Vasile Soare, cel care a primit în 18 iunie avizul comisiilor parlamentare de politică externă. Vasile Soare, director în Centrala MAE la Direcţia Europa de Est şi Asia Centrală, a mai fost între 2002 şi 2008 ambasador al României în Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Tot la şedinţa din 18 iunie, comisiile parlamentare de politică externă au avizat propunerea MAE ca Andreea Păstârnac să preia postul de ambasador al României în Israel. Ea a fost ambasador în Cipru în perioada 2006-2011 şi acum este director general pentru Orientul Mijlociu în Centrala MAE şi a mai ocupat anterior funcţii de conducere în minister. Diplomat de carieră, ea are un doctorat în studii ebraice, vorbind şi limbile engleză şi franceză.

Ferdinand Nagy, care pleacă ambasador în Muntenegru, a fost din 2009 comisar general pentru expoziţiile mondiale, cu rang de subsecretar de stat în MAE. Ferdinand Nagy a mai fost anterior secretar general al Ministerului pentru IMM-uri, în perioada 2007-2009. Între 2003-2005, a deţinut şi funcţia de comisar general al Secţiunii Române pentru EXPO 2005, cu rang de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.

Cât îl priveşte pe cel care va fi ambasador în Armenia – Sorin Vasile, acesta a primit în 26 iunie avizul pozitiv din partea comisiilor parlamentare de politică externă.