Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


George Copos mai primeşte o lovitură grea

george_copos_mai_primeste_o_lovitura_grea.jpg

Omul de afaceri, George Copos, condamnat în dosarul "Loteria".

George Copos a fost condamnat luni de Tribunalul Capitalei la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul "Loteria". Omul de afaceri a fost acuzat de evaziune fiscală de peste un milion de euro, cu ocazia vânzării unor spaţii ale firmei Ana Electronic către Loteria Română. Decizia de luni a magistraţilor este definitivă.

Tribunalul Bucureşti a respins apelurile făcute de toţi inculpaţii din dosarul Loteria, precum şi toate cererile de schimbare a încadrărilor jurice ale faptelor acestora.

Instanţa a menţinut practic decizia de condamnare dată de Judecătoria Sectorului 2 pe 29 ianuarie anul acesta.

Tribunalul a menţinut pedepsele de câte patru ani de închisoare pentru Gilio Giuzepe Roza, Stelian Ioan Raţiu şi Nicolae Cristea, fost director general al Loteriei Române. Gabriel Rogoveanu a primit o pedeapsă de trei ani după gratii.

George Copos se află deja la Penitenciarul Rahova, unde execută pedeapsa de trei ani şi opt luni de închisoare primită în dosarul transferurilor de fotbalişti.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie-decembrie 2004, George Copos, în calitate de asociat şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Ana Electronic, s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale. El a adus astfel bugetului de stat un prejudiciu de peste un milion de euro, la valoarea cursului de schimb de la acea dată.

Procurorii au mai arătat că în 2002, Loteria Naţională a închiriat pentru cinci ani, de la clubul Rapid, un panou publicitar în afara stadionului Giuleşti, pentru suma de 175 de mii de dolari pe an, preţ de patru ori mai mare decât cel al pieţei. Anchetatorii nu au dispus începerea anchetei şi în acest caz, ci doar au vrut să sublinieze relaţiile strânse dintre Copos şi Cristea, fostul şef al Loteriei.

Procurorii precizează de altfel că relaţia de "afaceri privilegiate" dintre Copos şi Cristea s-a închegat cu mult timp în urmă, când Loteria a început să dea ca premii televizoare de la Ana Electronic, unde Copos este acţionar.