Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Schimbare de Executiv la Paris

Preşedintele François Hollande i-a cerut luni dimineaţă premierului Manuel Valls să formeze un nou Guvern, care va fi anunţat marţi. Decizia lui Hollande vine după ce premierul Valls îşi prezentase demisia în cursul dimineţii, pentru a pune capăt unei crize politice provocate de doi miniştri din Cabinetul său. 147 de zile. Atât a durat primul Guvern format şi condus de Manuel Valls. Al doilea va fi anunţat marţi.

Demisia Executivului, în parte aşteptată, a survenit după un week-end extrem de agitat politic. Arnaud Montebourg, ministrul Economiei, lansase de sâmbătă ostilităţile, cerând într-un interviu acordat ziarului Le Monde o schimbare de politică economică, o reorientare a acesteia, pe scurt o renunţare la reducerea "dogmatică a deficitelor, care nu face decât să provoace austeritate şi şomaj".

Duminică, un alt ministru, cel al Educaţiei, Benoit Hamon, se raliase acestei poziţii. În cursul serii, premierul Manuel Valls, prin intermediul anturajului său, denunţase deîndată fronda celor doi, estimând că "s-a încălcat o linie roşie".

O schimbare de echipă era aşadar necesară, inevitabilă, lucru care a condus deci la demisia întregului Guvern Valls 1.

Premierul a fost însărcinat de preşedintele François Hollande să constituie "o echipă coerentă cu orientările pe care le-a definit el însuşi pentru Franţa", se poate citi în comunicatul Palatului Elysée.

Fără îndoială că nici Montebourg, nici Hamon nu vor face parte din Cabinetul ce va fi anunţat marţi.

Dacă pe pieţele bursiere, demisia Guvernului de la Paris nu s-a resimţit, Opoziţia conservatoare din Parlamentul francez şi extrema dreaptă franceză au ieşit la rampă, pentru a critica din nou politica actuală dusă de preşedintele Hollande, unele voci cerând chiar alegeri legislative anticipate.