Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi tensiuni în estul Ucrainei şi avertismente la adresa Moscovei

donetk.jpg

Sursa foto: Reuters

Conflictul din Ucraina pare să se reaprindă şi mai puternic: rebelii proruşi din estul Ucrainei au afirmat că şi-au lansat forţele într-o contraofensivă de amploare, vizând trupele guvernamentale. Rusia nu pare nici ea dornică să contribuie la detensionarea situaţiei şi anunţă trimiterea unui nou convoi umanitar, iar autorităţile ucrainene se plâng că un convoi format din "zeci" de blindate şi tancuri ar fi trecut frontiera dinspre Rusia în sudul Ucrainei, în apropiere de Marea Azov, "încălcând frontiera".

Forţele ucrainene spun că au resimţit deja, din nefericire, o "creştere a acţiunilor inamicului", după ce duminică "premierul" separatist de la Doneţk, Aleksandr Zaharrcenko, a declarat că rebelii au lansat o mare contraofensivă la sud de bastionul lor, încercuit de către forţele ucrainene de aproximativ o lună de zile. "Nu ne vom opri atât timp cât nu vom fi eliberat teritoriul republicii populare de la Doneţk", spunea acesta.

Într-adevăr, ultimele zile au fost sângeroase, chiar dacă noaptea trecută lucrurile păreau să se fi calmat, potrivit France Presse. Chiar şi aşa, la vest de Doneţk, obuze au căzut pe drumul care duce spre Marinka, asupra căruia autorităţile ucrainene au anunţat că au preluat controlul.

Pe acest fond deja tensionat, Rusia anunţă şi ea că va trimite un al doilea convoi umanitar. Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, spune că a informat Kievul asupra acestui fapt.

Ultimele evenimente au îndreptăţit Kievul să se teamă că pacea nu va fi posibilă prea curând. Preşedintele Parlamentului ucrainean, Oleksandr Turcinov, a apreciat că situaţia nu poate fi soluţionată doar pe cale diplomatică, ci numai cu ajutorul armatei, relatează agenţia oficială Ukrinform. "Fără îndoială, sunt necesare negocieri şi consultări, pentru a încerca să găsim o soluţie paşnică în acest conflict, însă, sincer vorbind, nu cred că putem obţine rezultate urmând doar calea diplomatică", a declarat Turcinov, într-un interviu pentru postul de televiziune ucrainean Kanal 5. El s-a arătat însă reţinut în privinţa unui succes rapid: cel mai repede operaţiunea din est se va încheia până în octombrie, când ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate.

 

Care este poziţia României în criza din Ucraina?

 

În acest context, la Bucureşti, premierul Victor Ponta şi ministrul Apărării, Mircea Duşa, s-au întâlnit cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, pentru a defini poziţia României faţă de situaţia din ţara vecină la viitoarele reuniuni la nivel înalt, mai ales la summit-ul NATO.

Premierul Ponta a declarat că încetarea imediată a oricărui sprijin al Federaţiei Ruse pentru separatiştii din estul Ucrainei este obiectivul fundamental pe termen scurt, în vederea respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

"România consideră că încetarea de îndată a oricărui sprijin pentru separatiştii din estul Ucrainei, sprijin venit din partea Federaţiei Ruse, este obiectivul fundamental pe teremen scurt", a subliniat Victor Ponta.

Întrebat care este poziţia României faţă de o eventuală federalizare a Ucrainei, Titus Corlăţean a precizat şi el că poziţia Bucureştiului s-a fundamentat în permanenţă pe principii importante ale dreptului internaţional, care "vizează necesitatea ca toţi actorii internaţionali să respecte integritatea teritorială, suveranitatea, independenţa Ucrainei".

Şeful diplomaţiei a declarat că Federaţia Rusă trebuie să înceteze imediat "orice formă de sprijin, începând cu sprijinul militar, pentru separatiştii proruşi din Ucraina de Est".

"Ucraina însăşi şi nimeni altcineva din exteriorul statului ucrainean trebuie să-şi decidă, în mod liber şi viitorul european, dar şi să găsească printr-un dialog politic inclusiv în interiorul Ucrainei, să-şi decidă formula care să asigure stabilitatea acestui stat, securitatea statului. Discuţiile legate de federalizare au fost lansate de Federaţia Rusă. România consideră că Ucraina însăşi şi nimeni altcineva, trebuie să-şi decidă formula de organizare internă, poate fi o mai mare descentralizare, pot fi mai multe competenţe acordate autorităţilor locale, regionale, dar este atributul forţelor politice interne ale Ucrainei, printr-un dialog politic inclusiv, să găsească această soluţie", a afirmat Titus Corlăţean, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul Apărării, Mircea Duşa.