Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kerry, despre o intervenţie în Siria: Nu e momentul să fim spectatori la un masacru

kerry-interventie-siria-nu-e-momentul-fim-spectatori-masacru.jpg

Secretarul american de Stat, John Kerry (Foto: Reuters/Joshua Roberts)

Secretarul american de Stat a pledat marţi în faţa Senatului pentru o acţiune militară a Washingtonului în Siria. John Kerry militează pentru "protejarea valorilor şi securităţii naţionale" a Statelor Unite, potrivit AFP.

Un nou proiect de rezoluţie parlamentară privind Siria a fost elaborat de Senatul american. Textul îi permite preşedintelui Barack Obama să lanseze atacuri militare în Siria timp de 60 de zile, cu o posibilă extensie de 90 de zile, potrivit AFP.

"Nu este momentul să fim izolaţionişti. Nu este momentul să fim spectatori la un masacru", declară John Kerry în faţa Comisiei de Afaceri Externe a Senatului american.

"Nici ţara noastră, nici conştiinţa noastră nu îşi poate permite să plătească preţul tăcerii", spune secretarul de Stat.

Un manifestant a perturbat audierea lui Kerry în Senat. Un pacifist îmbrăcat în roz a fost alungat, după ce a strigat la adresa lui Kerry: "Ban Ki-moon a spus nu războiului, papa (Francisc) a spus nu războiului (...), americanii nu vor asta".

 

Ce spune Ban Ki-moon pe tema Siriei?

 

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, avertizează cu privire la riscurile unei "acţiuni punitive" în Siria. "Este necesar să luăm în considerare impactul pe care îl va avea o acţiune punitivă asupra eforturilor de împiedicare a altor băi de sânge şi de soluţionare politică a conflictului", spune secretarul general al ONU.

Ban Ki-moon pare să critice intenţia Statelor Unite de a ataca Siria fără avizul ONU: "Orice acţiune viitoare, ţinând cont de rezultatele analizelor va trebui să fie examinată de Consiliul de Securitate. Lansez un apel pentru ca totul să fie tratat în cadrul Cartei Naţiunilor Unite". Cu alte cuvinte, "utilizarea forţei este legală doar dacă este vorba (pentru un stat membru) de apărare, conform articolului 51 al Cartei sau când Consiliul de Securitate a aprobat o astfel de acţiune" militară.

 

Poziţia Franţei pe tema Siriei

 

Preşedintele francez, François Hollande, îndeamnă Europa să fie unită în privinţa Siriei. "Este necesar ca Europa să se reunească în privinţa acestui dosar. Ea va face acest lucru, fiecare are o responsabilitate", declară el într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele german, Joachim Gauck, la Paris.

"Când este comis un masacru chimic, când lumea este informată despre el, când sunt prezentate probe, când vinovaţii sunt cunoscuţi, atunci trebuie să existe un răspuns. Acest răspuns este aşteptat de către comunitatea internaţională", afirmă preşedintele francez.