Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Andrei Chiliman: Protestele privind Roşia Montană sunt justificate

andrei-chiliman-protestele-privind-rosia-montana-sunt-justificate.jpg

Proteste la Piaţa Universităţii împotriva proiectului de la Roşia Montană (Foto: RFI/Eduard Vasilică)

Manifestaţiile de stradă pe tema Roşia Montană sunt justificate, declară la RFI primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. El spune că aurul trebuie extras, dar nu cu tehnologia propusă de investitor.

Andrei Chiliman se solidarizează cu manifestanţii în chestiunea Roşia Montană: "Eu cred că manifestaţiile care au avut loc zilele trecute şi probabil o să mai continue sunt justificate, pentru că în chestiunea Roşia Montană a existat pe de o parte o publicitate extrem de bine orchestrată şi organizată a societăţii private care încearcă să exploateze cu cianuri aurul din zona respectivă şi a existat pe de altă parte o informare mult prea slabă privind modalităţile de lucru şi toate celelalte".

În opinia sa, "problema reală acolo nu este că nu trebuie exploatat aurul. Trebuie exploatat. Numai că există astăzi tehnologii care fac să nu mai fie nevoie de lacuri de decantare şi de alte asemenea, pentru că cianurile sunt ţinute în partea tehnologică, sunt filtrate, iar de acolo pleacă o cantitate de apă curată, care n-are nevoie de lacuri de acumulare şi de alte asemenea. Tehnologia pe care vor dânşii s-o folosească nu poate să fie o tehnologie curată, dacă au nevoie de un lac de decantare şi de încă unul de siguranţă, ferească Dumnezeu să se rupă ceva la primul lac! Gândiţi-vă că firma respectivă face o exploatare şi ia aurul, ia şi statul o parte din aur şi pe urmă rămânem patru-cinci mii de ani cu un lac cu cianuri, care lac în mod sigur nu este perfect etanş la partea de jos, cianurile alea o parte se evaporă, o parte se duc în sol şi poluează foarte adânc solul".

"Eu nu sunt împotriva exploatării aurului, dar cred că Ministerul Mediului are obligaţia să dea acest aviz de mediu, dacă-l dă, în condiţiile în care firma respectivă se alimentează cu apă potabilă rezultată ca urmare a tehnologiei de extracţie a aurului. În momentul în care şefii firmei n-o să mai bea apă îmbuteliată, cumpărată de undeva şi o să bea numai apă curată, ca urmare a filtrării ei, în mod categoric nu va fi un pericol nici pentru societate, nici pentru altcineva", conchide primarul Sectorului 1.

 
Andrei Chiliman, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Roşia Montană