Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noul Guvern francez, anunţat marţi

La Paris continuă discuţiile în culise pentru a forma noul Guvern, după demisia de luni a întregii echipe conduse de premierul Manuel Valls. Acesta din urmă a fost însărcinat de preşedintele François Hollande să formeze viitorul Executiv, pe care şi-l doreşte "clar şi coerent". Pentru a pune capăt gravei crize politice cu care se confruntă Puterea, şeful statului speră ca lucrurile să meargă repede şi până marţi seară să fie oficializat noul Guvern francez.

Agitaţia este palpabilă în sferele Puterii de la Paris. Cine iese, cine intră în noul Guvern francez, iată întrebarea la care pentru moment nu există un răspuns definitiv.

Ce se ştie cu siguranţă este că cei trei foşti miniştri critici vizavi de politica economică a Franţei, Arnaud Montebourg de la Economie, Benoit Hamon de la Educaţie şi Aurélie Filippetti de la Cultură nu vor mai ocupa vreun portofoliu.

Se mai vorbeşte cu insistenţă şi despre decizia lui Christiane Taubira de a rămâne totuşi la guvernare, în ciuda poziţiilor ei apropiate de cele ale lui Montebourg. Actualul ministru al Justiţiei s-ar putea însă regăsi la Cultură în noua echipă. În rest, mister…

Ministrul francez de Interne şi-a anulat o deplasare la Londra. De ce rămâne însă Bernard Cazeneuve la Paris nu ni se spune. Unii tenori ai majorităţii socialiste, precum fostul primar al Parisului, Bertrand Delanoë, spun că nu au fost contactaţi de premier. Alţi observatori afirmă că telefoanele ecologiştilor sună în continuu, semn că poate-poate vor reveni la guvernare şi asta contra voinţei şefei lor.

Nu este exclusă nici o intrare în Guvern a unor membri ai aripii stânge a socialiştilor, chiar dacă ipoteza nu este luată în serios de foarte multă lume.

În fine, nişte centrişti, printre care François Bayrou ar fi fost şi ei contactaţi, dar au refuzat oferta premierului.

Manuel Valls continuă aşadar să discute, să primească în biroul său o serie de personalităţi susceptibile să facă parte din viitoarea sa echipă. O echipă ce va trebui să fie "în coerenţă cu orientările economice definite de şeful statului şi o echipă cu o viziune şi un comportament clar", precizează anturajul prezidenţial.

Castingul final, componenţa Guvernului Valls 2, ne este promis până la sfârşitul zilei. Mai avem deci câteva ore de aşteptat, chiar dacă anturajul preşedintelui spune că François Hollande îşi doreşte echipa guvernamentală cât mai repede, pentru a pune capăt acestei inedite şi foarte grave crize politice cu care este confruntat.