Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acord de pace permanent între Hamas şi Israel

gaza.jpg

Un palestinian şi fiul său, după un raid israelian în Gaza. Foto: .REUTERS/Mohammed Salem

Mișcarea palestiniană Hamas și Israelul au ajuns la un acord de încetare a focului permanent pentru a pune capăt unui război ce durează de 50 de zile, a indicat astazi pentru AFP un înalt responsabil palestinian.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas va fi cel care va  anunța detaliile acordului în deschiderea unei reuniuni a conducerii palestiniene.

Acordul prevede în special  ridicarea blocadei israeliene impuse Fâșiei Gaza din 2006, aceasta fiind principala cerere a palestinienilor, a precizat sursa sub acoperirea anonimatului.

Potrivit AFP, Hamas a confirmat, marţi, încheierea acordului de încetare a focului cu Israelul, calificându-l drept ''o victorie pentru Rezistență'', referire la grupurile armate din Fâșia Gaza. Armistiţiul între Hamas şi Israel va intra în vigoare marţi, la ora 16.00 GMT (19.00, ora locală şi ora României), în Fâşia Gaza, anunţă AFP.

Conflictul dintre Israel și grupurile armate palestiniene s-a soldat în 50 de zile cu peste 2.130 de morți de partea palestiniană și cu 68 de cea israeliană.