Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nou Guvern în Franţa. Ce se schimbă?

nou_guvern_in_franta_ce_se_schimba.jpg

Preşedintele Franţei, François Hollande şi premierul Manuel Valls (Foto: Reuters/Philippe Wojazer)

Franţa are de marţi seară un nou Guvern, condus însă de acelaşi premier, Manuel Valls. Noua echipă, formată după demisia de luni a fostului Executiv, o demisie provocată de criticile adresate de unii membri ai Cabinetului la adresa politicii de austeritate, nu este foarte diferită de precedenta.

Principalele ministere îşi păstrează aceiaşi responsabili, Laurent Fabius la Externe, etc., cu excepṭia notabilă a Economiei, unde în locul "stângistului" Arnaud Montebourg, la originea căderii fostului Cabinet, a fost numit Emmanuel Macron.

Numirea acestui fost bancher, descris drept "social-liberal", nu a fost deloc apreciată de aripa stângă a socialiṣtilor, dar ea are meritul de a clarifica opṭiunile politice ṣi economice ale lui François Hollande ṣi Manuel Valls.

Premierul Franṭei a venit de altfel marţi seară la televiziune, pe canalul public France 2, ca să-ṣi explice alegerile făcute. Manuel Valls e de părere că felul în care s-au comportat unii dintre foṣtii membri ai Cabinetului său ṣi în particular Arnaud Montebourg era inacceptabil. "Acest spectacol în public nu mai putea continua", a spus premierul. În opinia sa, era nevoie deci de o nouă echipă, care să pună în practică "de o manieră mai clară" orientările economice ṣi politice.

Insistând pe aplicarea pactului de responsabilitate anunṭat în urmă cu câteva luni de preṣedintele François Hollande, Manuel Valls a reamintit că "numai aa Frana va deveni mai competitivă". Respectivul pact, propus deci francezilor, dar ṣi antreprenorilor francezi, prevede reducerea cheltuielilor publice ṣi deci a deficitelor ṣi o serie de avantaje, mai exact niṣte reduceri de taxe pentru firme. În total, Guvenul socialist ṣi-a propus economii de 50 de miliarde de euro "şi nici un euro mai mult", a promis marţi seară Valls.

Şeful Executivului a insitat pe faptul că politica sa nu este una de austeritate, ci mai degrabă una descrisă drept "serioasă şi echilibrată".

Întrebat dacă numirea lui Emmanuel Macron la Economie reprezintă "o cotitură" a politicii franceze, Manuel Valls a respins această idee. În opinia sa, noua echipă are darul de a fi totuṣi mai "clară i mai coerentă" decât precedenta, lucru cerut ṣi impus de altfel de Palatul Elysée.

 

Ce spun ziarele şi comentatorii francezi despre noul Guvern Valls?

 

Ziarul economic Les Echos, cu tentă liberală, apreciază faptul că acest guvern Valls 2 este "omogen, unit în privina orientărilor economice, dar totodată fragil în faa Parlamentului". Publicaṭia mai vede în Emmanuel Macron, noul ministru al Economiei, "un vârf de lance al liniei social-democrate".

Le Parisien, ziar popular, e de părere că prin această numire, mesajul lui François Hollande ṣi Manuel Valls este limpede: "aripa stângă a socialitilor nu mai are nici un cuvânt de spus, iar virajul liberal se confirmă".

Le Monde, influent cotidian de seară, notează că numirea unui "Guvern social-liberal este o etapă suplimentară în înlocuirea liniei social-democrate iniial prevăzute de François Hollande". Le Monde mai scrie că această "basculare ideologică este spectaculoasă, ea se aseamănă chiar cu un pagat ideologic".

Libération, ziar cu simpatii de stânga, comentează şi el simbolistica numirii lui Macron la Economie. În fine, conservatorul Le Figaro constată că Hollande şi Valls s-au înconjurat doar de apropiaṭi, de fideli. Ziarul trage ṣi un semnal de alarmă, estimând că în curând, echipa Valls 2 ar putea fi confruntată cu "o furtună în Parlament".

 

Reacţiile clasei politice franceze

 

Dreapta franceză din Opoziṭie critică faptul că Manuel Valls nu ṣi-a deschis Guvernul ṣi unor personalităṭi din afară, independente sau de altă culoare politică. Numirea lui Macron la Economie ṣi Industrie este în mod surprinzător ṣi ea prost văzută de unii conservatorii, cu toate că respectivul ṣi-a făcut cariera într-o bancă privată, la Rothschild ṣi are deci eticheta de "social-liberal". "Un bancher tehnocrat ca ministru al Industriei va duce de râpă toată industria franceză", se teme astfel Christian Estrosi, înalt responsabil UMP ṣi primar de Nisa.

Fostul ministru conservator Eric Woerth constată că acest Guvern se aseamănă cu "un clan", o aluzie la lipsa de deschidere.

Luc Chatel, alt responsabil UMP, critică ṣi el numirile ṣi în particular cea a lui Najat Vallaud Belkacem la Educaṭie, prima femeie în fruntea acestui gigantic minister. "O elevă bună, care devine şefa profilor", scria de altfel Agenţia France Presse. Ce îi reproṣează în particular dreapta franceză lui Vallaud Belkacem este angajamentul, implicarea ei în favoarea mariajului homosexual.

Frontul Naṭional, partidul extremei drepte, critică vehement numirea noului ministru al Economiei, "e o provocare numirea lui Macron la Economie; el se va supune complet Bruxelles-ului", spune numărul doi al partidului extremist.

În fine, comuniṣtii francezi deplâng "fuga înainte spre liberalism" a noii echipe de la guvernare, în colimatorul lor fiind acelaṣi Emmanuel Macron.

Să mai spunem că patronii francezi care tocmai miercuri îṣi ṭin universitatea de vară, la care este aṣteptat să ia cuvântul ṣi premierul Manuel Valls, sunt cu siguranṭă mulṭumiṭi de numirea lui Emmanuel Macron la Economie. Era de notorietate publică faptul că Arnaud Montebourg nu era deloc pe placul investitorilor francezi şi nici străini, de altfel.

 

Ce-i aşteaptă pe noii guvernanţi?

 

Criza politică gravă prin care a trecut echipa socialistă de la Paris ṣi în primul rând preṣedintele François Hollande a servit la clarificarea liniei economice. Şeful statului îṣi anunṭase încă din ianuarie opṭiunile social-democrate, apoi instaurase aṣa-zisul pact de responsabilitate, menit să facă din Franṭa a doua economie din zona euro ṣi a cincea sau a şasea la nivel mondial, una ṣi mai competitivă.

Măsurile preconizate de Hollande ṣi Valls au fost însă uneori ezitante sau prea încet aplicate. Şocul provocat de demisia de luni a întregii echipe a avut darul de a pune lucrurile la punct. Promotorii opṭiunii relansării cererii au pierdut în faṭa celor care preferă să privilegieze politica ofertei. Schimbarea lui Arnaud Montebourg (ex-ministrul Economiei ṣi adeptul unei relaxări a politicii de austeritate, lucru care l-a dus de altfel la pierzanie) cu Emmanuel Macron, aflat exact la capătul opus al acestei strategii, demonstrează clar care este linia economică a Franṭei. Unii spun că e cam târziu. Alṭii notează că baza politică a socialiṣtilor se micṣorează în Parlament. Ecologiṣtii nu au revenit la guvernare, iar aripa stângă a socialiṣtilor vede negru în faṭa ochilor.

Cert, socialiṣtii dispun singuri de majoritatea absolută, dar grupul de frondă, "de stângiti" în rândul deputaṭilor socialiṣti se îngroaṣă, el cuprinde peste 30 de aleṣi. Cum noul Guvern Valls 2 este conotat ṣi mai la dreapta decât precedentul, presiunea acestui grup se va acecentua ṣi mai mult, riscând la momentul oportun să pună în dificultate noul Executiv. Prima probă de foc va avea loc de altfel peste câteva săptămâni, când premierul va veni în faṭa Parlamentului, ca să ceară un vot de încredere.

Un sondaj de opinie publicat miercuri dimineaţă de ziarul Le Parisien arată că dacă o majoritate de francezi aprobă plecarea lui Arnaud Montebourg de la guvernare, 63% dintre compatrioṭii lui François Hollande îi cer preṣedintelui să dizolve Parlamentul. Adică să organizeze alegeri legislative anticipate. Opṭiune de temut, evident, pentru stânga franceză, dar ṣi pentru conservatorii de la Paris, care sunt departe de a avea un program clar ṣi mai ales o echipă unită. Cu alte cuvinte, marele câṣtigător al acestei improbabile ipoteze ar fi din nou Frontul Naţional, partidul extremei drepte franceze.