Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Recep Tayyip Erdogan, învestit în funcţia de preşedinte al Turciei

Premier al Turciei timp de trei mandate, Erdogan îi cedează această funcţie lui Ahmet Davutoglu. Fostul ministru de Externe a fost însărcinat să formeze joi un nou Guvern, urmând ca vineri să fie anunţat un nou cabinet de miniştri.

Recep Tayyip Erdogan va fi învestit joi în funcţia de preşedinte al Turciei, devenind primul şef al statului ales prin vot direct.

Premier al Turciei timp de 3 mandate, Erdogan îi cedează această funcţie lui Ahmet Davutoglu, fostul ministru de externe însărcinat să formeze joi un nou guvern, urmand ca vineri să fie anunţat un nou cabinet de miniştri.

La ceremonia de învestire în functie a lui Recep Erdogan vor participa mai mulţi şefi de stat şi de guvern printre care se numară şi premierul Victor Ponta.

Ahmet Davutoglu, care va fi numit joi premier la Ankara a tinut un discurs în care a pledat pentru o nouă constituţie care va transforma Turcia din republica parlamentară în una prezidențială.

Recep Tayyip Erdogan a afirmat deseori că este hotărât să sprijine modificarea Constituției în vederea instaurării unui regim prezidențial. „O nouă Constituţie pentru o nouă Turcie va fi una dintre priorităţile noastre dacă sunt ales preşedinte. O nouă Constituţie, aceasta înseamnă un nou viitor”, a explicat Erdogan în urmă cu câteva luni miilor de susținători ai săi din Istanbul.

Pentru a schimba constituţia în acest sens, este nevoie neapărat de susţinerea AKP şi a altor partide în Parlament unde, la ora actuală, majoritatea AKP nu este suficientă pentru a produce modificarea constituţiei.