Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina denunţă o invazie armată rusă în estul ţării şi cere ajutorul UE

armata.jpg

(FOTO: REUTERS/Gleb Garanich)

Preşedintele ucrainean a convocat de urgenţă Consiliului de Securitate şi Apărare a ţării pentru a răspunde unei presupuse agresiuni din partea Moscovei. La scurt timp, Ucraina a cerut Uniunii Europene să îi acorde un "ajutor militar de anvergură" în urma unei "invazii ruse nedisimulate", conform ambasadorului ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev, citat de AFP. Armata rusă ar fi preluat controlul asupra unui oraş ucrainean de frontieră. Update: Moscova susţine că nu există soldaţi ruşi în Ucraina.

Update 1: Aleksandr Zaharcenko, "premierul" autoproclamatei "Republici populare Doneţk", afirmă că aproximativ 4.000 de mercenari ruşi, inclusiv mulţi militari activi aflaţi în concediu, au participat în ultimele luni la luptele din sud-estul Ucrainei, potrivit site-ului ziarului The New York Times, citat de AFP.

"Există militari activi care luptă alături de noi; sunt în concediu dar, în loc să meargă la plajă, au preferat să lupte alături de noi, ca fraţii, pentru libertate", a declarat Aleksandr Zaharcenko într-un interviu acordat Televiziunii publice ruse.

Update 2: Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că s-ar impune convocarea CSAT în contextul ultimelor evenimente din Ucraina, dar a subliniat că acesta este atributul preşedintelui. Şeful diplomaţiei române a subliniat totodată că nu este un risc de securitate direct la adresa României.

Update 3: Preşedintele Traian Băsescu, care a primit-o joi, la Palatul Cotroceni, pe Catherine Ashton, şefa diplomaţiei UE, a declarat că situaţia de securitate din estul Ucrainei este extrem de îngrijorătoare. Şeful statului a vorbit, totodată, și despre faptul că Uniunea Europeană trebuie să sprijine în modul cel mai ferm soluţionarea crizei de securitate prin restabilirea controlului autorităţilor legitime ucrainene în regiunile ocupate de grupurile înarmate ilegale.

Update 4: Peste o mie de soldaţi ruşi luptă în prezent pe teritoriul ucrainean şi în special în zona oraşului Novoazovsk, a declarat joi un important oficial militar din cadrul NATO, apreciind că prezenţa acestora este "foarte îngrijorătoare", relatează AFP.

Update 5: Ambasadorul rus la OSCE, Andrei Kelin, a declarat joi că nu există soldaţi ruşi în Ucraina, la finalul unei reuniuni a organizaţiei la Viena, în condiţiile în care Kievul denunţă o "invazie directă", relatează AFP.

................................................

"Facem apel la o sesiune extraordinară a Consiliului European, la 30 august, pe tema Ucrainei (...). Ajunge cu calmarea agresorului. Solidaritatea trebuie să se materializeze prin sancţiuni semnificative şi un ajutor militar şi tehnic de anvergură", a declarat Eliseiev, potrivit paginii de Facebook a ambasadei ucrainene la UE, citată de Mediafax.

Kievul a afirmat anterior că "trupe ruse" au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk, unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat joi, într-un mesaj televizat, că şi-a anulat vizita în Turcia din cauza "intruziunii trupelor ruse" în Ucraina, unde situaţia se "deteriorează rapid". El a adăugat că a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, pentru a elabora un plan de acţiune.

Armata rusă ar fi preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk.

Toate acestea în contextul în care, miercuri, SUA au acuzat oficial Rusia de implicare directă în luptele armate din Ucraina. Ambasadorul american în Ucraina a semnalat "un număr tot mai mare de trupe ruseşti care intervin în luptele de pe teritoriul ucrainean".

Franţa şi Germania au cerut imediat Moscovei să răspundă clar cu privire la aceste acuzaţii. O prezenţă a soldaţilor ruşi în Ucraina ar fi "intolerabilă şi inacceptabilă", a declarat preşedintele francez, Francois Hollande, în timp ce Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat desfăşurarea unei reuniuni consacrate "ultimelor evoluţii din Ucraina".