(VIDEO) CNN difuzează imagini cu victime ale presupusului atac chimic din Siria

syria-cnn-afp.jpg

Sursa: AFP

Postul de televiziune american CNN a difuzat, duminică, mai multe înregistrări video care prezintă zeci de victime ale presupusului atac cu arme chimice din Siria. Jurnaliştii americani subliniază că nu pot garanta autenticitatea imaginilor, dar afirmă că acestea au fost prezentate congresmenilor americani, în încercarea administraţiei Obama de a-i convinge pe aceştia că regimul de la Damasc se face vinovat de folosirea armelor chimice. La rândul său, Los Angeles Times, scrie că Pentagonul pregăteşte deja un atac de trei zile împotriva Siriei. În Europa, UE afirmă că este gata să susţină un răspuns "dur" în Siria, în timp ce Papa Francisc a lansat un nou apel de condamnare a unui eventual război.

În imaginile prezentate de televiziunea americană apar mai multe persoane decedate sau care prezintă simptomele inhalării unui gaz neurotoxic. Clipurile video nu demonstrează însă cine sau în ce condiţii ar fi folosit acest presupus gaz toxic, fapt subliniat şi de jurnaliştii CNN.

Aceste imagini au fost prezentate unui grup mic de senatori de către administraţia Obama, care a afirmat în faţa Comisiei pentru Serviciile de informaţii din Senat că prezintă scene surprinse după atacurile chimice din 21 august, afirmă CNN.

Oficialii din cadrul administraţiei au declarat că au numeroase motive să creadă că aceste imagini sunt autentice, potrivit CNN.

ATENŢIE ! Imagini cu caracter şocant !

 

 

Sursa: youtube

Los Angeles Times : SUA pregăteşte un atac în forţă, de trei zile

Pentagonul pregăteşte atacuri împotriva Siriei mai lungi şi mai intense decât s-a prevăzut, acestea urmând să dureze trei zile, a anunţat duminică Los Angeles Times, citat de AFP şi Mediafax

Strategii americani optează de acum pentru un atac masiv cu rachete, urmat rapid de altele asupra unor ţinte precise sau nedistruse de atacul iniţial, potrivit unor oficiali din cadrul Pentagonului, citaţi de cotidian.

Doi ofiţeri americani au declarat pentru Los Angeles Times că administraţia a cerut o listă extinsă, care să includă "mult mai mult" decât lista iniţială de aproximativ 50 de obiective.

Specialiştii vor să obţină o capacitate de atac suplimentară pentru a ataca forţele dispersate ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Planificatorii Pentagonului iau în considerare de acum participarea unor bombardiere ale forţelor aeriene, precum şi cinci distrugătoare lansatoare de rachetă americane care patrulează în prezent în estul Mării Mediterane, pentru a lansat rachete de croazieră şi rachete aer-sol, rămânând în afara ariei de acţiune a apărării antiaeriene siriene, potrivit raportului.

UE, de acord cu un răspuns « dur ». Vaticanul, îndemn la pace

În Europa, mniştrii europeni de Externe au cerut, sâmbătă, un "răspuns clar şi puternic" faţă de atacurile chimice din 21 august din Siria, a declarat şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, citată de AFP. Citind o claraţi comună, Ashton a precizat că miniştrii au convenit asupra faptului că "suspiciuni puternice" arată că regimul sirian este responsabil de atacul cu arme chimice care a provocat sute de morţi la periferia Damascului.

Pe de altă parte, un apel la pace a venit de la Vatican. Papa Francisc a respins din nou războiul în Siria, denunţând "războaiele comerciale pentru a vinde arme" şi "proliferarea" acestora şi cerându-le oficialilor politici să "găsească o soluţie justă la conflictul fratricid", relatează AFP.

În faţa unei mulţimi reunite în piaţa Sfântul Petru, Papa le-a cerut creştinilor să şi să "combată răul". "Aceasta implică, între altele, a spune nu urii fratricide şi minciunilor de care se servesc, violenţei sub toate formele, proliferării armelor şi comerţului ilegal cu acestea".