Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Traian Băsescu: Ucraina trebuie ajutată cu armament

traian_basescu_ucraina_trebuie_ajutata_cu_armament.jpg

Preşedintele Traian Băsescu (Foto: www.presidency.ro)

Statele democratice trebuie să depăşească momentul declaraţiilor de bune intenţii şi să ajute armata ucraineană cu orice mijloace care-i sunt necesare într-o luptă ce poate deveni inegală. Declaraţia a fost făcută vineri de preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele spune că de o săptămână, Rusia "a început să introducă masiv tehnică de luptă în sprijinul separatiştilor, dar şi militari, specialişti ai armatei Federaţiei Ruse sau rezervişti, pentru operarea acelor echipamente".

"Apreciem că armata ucraineană se află în dificultate şi o spun fără nici o reţinere: dacă statele UE, statele NATO nu vor trece rapid la sprijinirea armatei ucrainene cu echipamentele necesare cu care să poată face faţă acţiunilor Federaţiei Ruse, şansele Guvernului de la Kiev de a pune sub control estul Ucrainei devin iluzorii", afirmă Traian Băsescu.

Şeful statului precizează că la Consiliul European de sâmbătă va pleda pentru sprijinirea Ucrainei cu armament, care să o poată ajuta să facă faţă agresiunii Rusiei.

Traian Băsescu spune că nivelul de sancţiuni împotriva Rusiei trebuie reevaluat, poziţie pe care România o va susţine sâmbătă, la Consiliul European. El consideră că statele UE trebuie să treacă la o nouă etapă de sancţiuni financiare, care să vizeze sectorul energetic şi cel militar.