Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un nou scandal între Palatele Cotroceni şi Victoria

un_nou_scandal_intre_palatele_cotroceni_si_victoria.jpg

Preşedintele Traian Băsescu (Foto: www.presidency.ro)

România a făcut două nominalizări pentru postul de comisar european. Informaţia a fost dezvăluită sâmbătă de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului nu spune care sunt propunerile Bucureştiului şi precizează că a aflat de la Bruxelles despre existenţa a două nominalizări. Surse europene au declarat pentru RFI că a doua propunere este europarlamentarul PSD, Corina Creţu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că "spre surprinderea" sa, a aflat că România a transmis două nominalizări pentru funcţia de comisar european.

Şeful statului a fost întrebat despre a doua nominalizare făcută de Guvern pentru acest post, dar a refuzat să precizeze despre cine este vorba: "Eu ştiu că sunt două nominalizări, dar nu ştiu care".

"Niciodată, reprezentantul României în Comisia Europeană nu a fost desemnat de preşedinte, întotdeauna însă a fost desemnat într-o înţelegere (...), întotdeauna desemnările le-au făcut guvernele în colaborare cu preşedintele. Nu mă deranjează că de data aceasta am aflat de la Bruxelles că România a făcut două desemnări, ci cred că trebuie avut în vedere faptul că Legea 373 prevede o procedură internă, parlamentară, audierea celui propus pentru funcţia de comisar în comisia de specialitate a Parlamentului", a spus el.

Premierul Victor Ponta a declarat pe 31 iulie pentru Mediafax că a transmis scrisoarea prin care Dacian Cioloş este propus pentru un nou mandat de comisar european din partea României, pentru portofoliul Agriculturii.

El a precizat că a transmis scrisoarea, după ce a discutat cu preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.