Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hollande vrea sancţiuni mai dure la adresa Rusiei

hollande_vrea_sanctiuni_mai_dure_la_adresa_rusiei.jpg

Preşedintele francez, François Hollande (Foto: Reuters/Christian Hartmann)

Sancţiunile împotriva Rusiei vor fi cu siguranţă înăsprite, declară preşedintele francez, François Hollande. Şefii social-democraţi de guverne din ţările UE s-au reunit sâmbătă la Paris. Ei au decis pe de altă parte să o susţină pe italianca Federica Mogherini pentru postul de şef al diplomaţiei europene.

Reuniunea celor opt şefi de guverne social-democraţi europeni în jurul preşedintelui François Hollande, la Palatul Elysee urmărea adoptarea unei poziţii comune, înaintea Consiliului European din această după-amiază de la Bruxelles. Un Consiliu crucial şi preocupant, a spus Hollande. Crucial, pentru că acum vor fi numiţi Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă şi preşedintele viitorului Consiliu European. Pentru primul post, liderii social-democraţi s-au înţeles să sprijine candidatura ministrului italian de Externe, Federica Mogherini. Pentru preşedinţia Consiliului European, François Hollande speră ca liderii UE să ajungă la o soluţie, spune el, consensuală.

Social-democraţii europeni reuniţi la Paris vor însă, înainte de toate, să reorienteze politica economică a celor 28, întrucât situaţia economică este preocupantă.

Pentru ca Europa să sprijine mai mult creşterea economică şi combaterea şomajului, Matteo Renzi, preşedintele Consiliului italian, prezent la Paris, a spus că va convoca pe 6 octombrie un summit extraordinar, consacrat chestiunii creşterii economice.

François Hollande speră să-şi convingă partenerii europeni să accepte şi o întâlnire la vârf a zonei euro, pe aceeaşi temă.

De fapt, liderul de la Paris îşi doreşte o îndulcire, o mai mare flexibilitate a regulilor referitoare la reducerea deficitelor, pentru ca ritmul să fie compatibil cu o relansare a creşterii economice.

În fine, preşedintele Hollande şi cei opt invitaţi ai săi au evocat pe larg la Paris dosarul ucrainean, dosar ce va fi discutat sâmbătă seară şi la Bruxelles, unde este aşteptat preşedintele Ucrainei.

Situaţia din Ucraina suscită tot mai multă îngrijorare, asistăm la cea mai gravă criză de la sfârşitul Războiului Rece, e de părere liderul de la Paris. Nu trebuie să pierdem timpul, a avertizat preşedintele Franţei, cerând colegilor săi din UE să înăsprească sancţiunile luate contra Rusiei.

 
Paris, Vasile Damian, despre reuniunea liderilor socialişti din UE