Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tusk şi Mogherini : vârful de lance al Uniunii Europene într-un context extern tulbure

ue_lideri.jpg

Sursa foto : Reuters.

Premierul polonez Donald Tusk a fost desemnat de către liderii europeni reuniți la Bruxelles drept viitor președinte al Consiliului European, iar ministrul italian de externe, Federica Mogherini, Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, a anunțat președintele în exercițiu al Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.

Președintele la final de mandat al Consiliului European a făcut acest anunț la puțin timp după începutul summitul Uniunii dedicat unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, acuzată de o nouă escaladare în Ucraina. Donald Tusk, în vârstă de 57 de ani, membru al Partidului Popular European, îi va succeda în decembrie în funcție lui Herman Van Rompuy, care a fost primul președinte permanent al Consiliului, un post strategic de coordonare a pozițiilor șefilor de stat și de guvern și de reprezentare a Uniunii Europene în străinătate. Această nominalizare va trimite un mesaj de fermitate Rusiei, în condițiile în care Polonia, un fost stat din blocul comunist, se numără printre statele membre cele mai vocale în susținerea Ucrainei de la începutul crizei, comentează France Presse. Federica Mogherini, de 41 de ani, face parte din Partidul democrat italian, formațiune membră a Partidului Socialiștilor Europeni. Având relativ puțină experiență, dar lăsând o impresie de strictețe, tânăra șefă a diplomației italiene și-a înmulțit în ultima perioadă călătoriile în străinătate, inclusiv în Ucraina și Rusia. Întâlnirea ei cu președintele rus Vladimir Putin i-a atras vii critici din partea mai multor țări din Europa de Est, care au acuzat-o că ar fi prorusă.

UE ameninţă cu noi sancţiuni

La finalul summitului, Uniunea Europeană a dat duminică un termen de o săptămână Rusiei să înceteze acţiunile în Ucraina, în caz contrar urmând să adopte noi sancţiuni. "Consiliul European este pregătit să ia noi măsuri pe fondul escaladării situaţiei din Ucraina", a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la finalul summitului extraordinar de la Bruxelles. Comisia Europeană a primit sarcină să pregătească "de urgenţă" o nouă serie de sancţiuni. Acestea trebuie prezentate "în termen de o săptămână", iar o decizie va fi luată "în funcţie de evoluţia situaţiei", a explicat el. "Toată lumea este conştientă că trebuie acţionat rapid", a subliniat Van Rompuy. "Există o determinare puternică pentru a pune toată presiunea posibilă pe Rusia, pentru a reveni la masa negocierilor şi a găsi o soluţie politică". La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a precizat că aceste sancţiuni economice vor viza în special sectoarele finanţelor şi energiei, la fel ca cele adoptate la sfârşitul lui iulie, cu « un impact vizibil asupra economiei ruse".

Rusia, gata de negocieri?

Între timp, s-a decis deja ca "grupul de contact" privind criza din Ucraina să se reunească mâine la Minsk. Reprezentanții Ucrainei, Rusiei şi Organizației pentru Securitate şi Cooperare în Europa vor participa la discuții.Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi omologul său francez Laurent Fabius au subliniat, în cursul unei convorbiri telefonice, ieri seară, "rolul important al viitoarelor reuniuni în cadrul Grupului de contact", a anunţat diplomaţia rusă într-un comunicat. Cu puțin timp mai devreme, preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko au precizat că aceste consultări ale Grupului de contact ar trebui să includă "reprezentanți ai autorităților de la Kiev, ai regiunilor din sud-est, ai OSCE şi ai Rusiei". Unul sau mai mulți reprezentanți ai separatiştilor vor fi prezenți la această reuniune.

Cu toate acestea, rebelii proruși au transmis sâmbătă că se pregătesc să lanseze o nouă ofensivă majoră împotriva forțelor guvernamentale în estul Ucrainei, dar că nu se așteaptă să ajungă la portul strategic Mariupol în următoarele zile. « Premierul » separatist Aleksandr Zaharcenko a declarat pentru agenția rusă de presă RIA Novosti că forțele sale sunt bine echipate pentru că, citez, "armata ucraineană ne-a lăsat multe echipamente, muniții și numeroase trofee".