
Politică
Reuniune istorică la Chișinău
de-astazi-incepe-aplicarea-provizorie-a-acordului-de-asociere-rm-ue-1409551926.jpg

Reuniunea Informală a Grupului pentru Acțiunea Europeană a R.Moldova va începe la ora 10.00 la Palatul Republicii. La manifestație vor participa miniştri de Externe şi secretari de stat din cadrul MAE ale statelor membre UE, comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle, precum şi directorul executiv al Departamentului pentru Europa şi Asia Centrală din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă, Luis Felipe Fernandez de la Pena. O conferință de presă este preconizată în jurul orei 12.00.
Șeful Executivului de la Chișinău, Iurie Leancă, care aparafat Acordul de Asociere cu UE la Summit-ul de la Vilnius, apoi l-a semnat la Bruxelles va ține un discurs luni la reuniunea șefilor diplomațiilor europene. La eveniment va participa și președintele moldovean, Nicolae Timofti. Unii miniștri de externe vor pleca se pare cu distincții din partea președintelui R.Moldova. Potrivit Serviciului de Presă al Președinției, în după-amiaza zilei de luni, Nicolae Timofti va înmâna distincții unui grup de miniștri de externe. Nu se știe deocamdată despre cine este vorba.
Între timp, forțele de ordine dau asigurări că au fost luate toate măsurile de securitate. În centrul Chișinăului, traficul rutier va fi restricționat, iar în perimetrul străzilor, unde se desfășoară reuniunea, accesul trecătorilor va fi interzis. Amintim că, în 2012, în timpul vizitei cancelarului german la Chișinău, Angela Merkel, un tânăr, în vârstă de 24 de ani, a aruncat un cocktail Molotov în coloana delegației germane, când se îndrepta spre Aeroport. Persoana a fost reținută și condamnată la 7 ani de detenție pentru huliganism.
Criza din regiune, dar și problemele agricultorilor moldoveni, pe agenda discuțiilor
Situația complexă din regiune, criza din Ucraina, a fostabordată și duminică, în ajunul reuniunii de premierul Iurie Leancă și comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle.Cei doi oficiali au vorbit la o întrevedere și despre reformarea justiției și asistenţa financiară europeană pentru fermierii moldoveni. Iurie Leancă a declarat că Republica Moldova întreprinde măsuri pentru a ajuta producătorii agricoli să-şi exporte producţia pe piaţa europeană.
„În acest sens, România şi Polonia sunt primele state din Uniunea Europeană care şi-au deschis pieţele pentru fermierii moldoveni”, a menționat şeful Executivului de la Chişinău. Totodată, Iurie Leancă a insistat pe necesitatea unor compensaţii pentru producătorii de struguri tehnici, care potrivit lui ar fi un ajutor substanţial pentru fermieri.
La rândul său, Štefan Füle a declarat că va lua în calcul posibilitatea unei asistenţe financiare europene pentru producătorii agricoli.
La reuniunea celor 28 de miniștri de externe, subiectul principal al discuţiilor va fi agenda europeană a Republicii Moldova, în special punerea în aplicare provizorie, începând de luni, 1 septembrie, a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Totodată, vor încerca să identifice oportunităţi de susținere a agricultorilor moldoveni de a-şi extinde producţia pe piaţa UE.
Producători moldoveni, pregătiți pentru piața europeană
După restricțiile impuse de Federația Rusă, Uniunea Europeană a dublat contingentele de export pentru mere, prune și struguri pe piaţa europeană, negociate în cadrul Acordului de Liber Schimb cu UE.
”Sunt producători de fructe și legume, pregătiți să ajungă pe piața Uniunii Europene, dar nu într-un număr foarte mare. Nu putem reorienta o industrie întreagă peste noapte, sigur vom avea nevoie de timp”, spune într-un interviu la RFI, ministrul moldovean al Agriculturii, Vasile Bumacov.
”Cei care vor exporta printre primii pe piața UE îi vor determina și pe alții să facă același lucru, să se conformeze pieții europene și vor beneficia mult mai mult, decât au beneficiat, aflându-se pe piața rusească”, a mai adăugat ministrul Agriculturii. ”S-a investit în linii de sortare și ambalare, în frigidere și o parte din agricultori pot face față cu produse de cea mai bună calitate pe piața europeană. Până nu vor prinde gustul că acolo se poate vinde bine, cu prețuri bune, relații civilizate, nu vor înțelege că există și altceva decât piața rusească. Oamenii se țin de trecut. Poate nu aveau mult de câștigat, poate sufereau, dar aveau stabilitate”, declară ministrul.
Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE la sfârșitul lunii iunie, la Bruxelles, pe fondalul mai multor amenințări, venite din partea Federația Ruse. La scurt timp după semnare, Kremlinul a restricționat accesul fructelor și legumelor moldovenești pe piața rusească, iar de la 1 septembrie, introduce și taxevamale la principalele exporturi din RepublicaMoldova.
Acordul de Asociere cu UE își propune să accelereze aprofundarea relațiilor politice și economice dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Relațiile dintre UE și RM au fost reglementate de Acordul de Parteneriat și Cooperare, care a intrat în vigoare în 1998. Acesta este substituit de Acordul de Asociere, care va oferi un nou cadru juridic pentru cooperarea moldo-comunitară. Negocierile privind Acordul de Asociere au început în ianuarie 2010 și au fost încheiate în iunie 2013, după 15 runde de discuții.