Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Putin vrea un nou stat în estul Ucrainei

putin.jpg

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin

Vladimir Putin a făcut un pas suplimentar în criza ucraineană. La doar câteva ore după ce UE ṣi-a dat răgaz o săptămână ca să se gândească la noi sancṭiuni contra Rusiei, liderul de la Kremlin a evocat pentru prima dată ideea de a creea un nou stat în estul Ucrainei.

Ameninṭările cu noi sancṭiuni din partea Uniunii Europene nu-l sperie pe preṣedintele Rusiei. Ba dimpotrivă.

« Trebuie începute deîndată discuṭii serioase privind chestiunea organizării politice a societăṭii ṣi creearea unui stat în sud-estul Ucrainei ca să putem proteja interesele legitime ale persoanelor care trăiesc acolo ». Iată ce a spus Vladimir Putin într-un interviu acordat unei televiziuni ruse difuzat duminică, 31 august.

Niciodată până acum liderul de la Kremlin nu a evocat ipoteza creeării unui stat în zona în care forṭele separatiste pro-ruse se confruntă cu militarii ucraineni. Vladimir Putin se limita doar să ceară instaurarea unui sistem federal care să acorde mai multă autonomie regiunilor rusofone din estul Ucrainei.

În interviul difuzat duminică preṣedintele Rusiei a profitat de ocazie ca să dea din nou vina pe occidentali pentru criza din Ucraina. Acuzaṭi că au sprijinit « lovitura de stat » contra ex-preṣedintelui pro-rus Viktor Ianucovici, « occidentalii trebuiau să ṣtie că Rusia nu putea rămâne cu braṭele încruciṣate când oamenii sunt împuṣcati aproape în faṭă » a spus Putin.

Situaṭia de pe teren pare în orice caz tot mai critică. Sâmbătă seara la Bruxelles, preṣedintele ucrainean Petro Poroṣenko avertizase că « ṭara sa ṣi Rusia au ajuns aproape de un punct de neîntoarcere. Acest punct este războiul » a declarat liderul de la Kiev.