Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Leonard Orban: “Transmiterea unei a doua propuneri din partea României scade șansele primului nominalizat”

orban.jpg

Leonard Orban: “Transmiterea unei a doua propuneri din partea României scade șansele primului nominalizat”

Bucureștiul a înaintat două propuneri pentru postul de comisar european. Dacian Cioloș, actual comisar la Agricultură și europarlamentarul PSD, Corina Creţu.  Premierul Victor Ponta l-a informat în data de 30 iulie pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, despre cele două propuneri ale Guvernului pentru comisar european, informarea conţinând inclusiv numele celor propuşi, respectiv Dacian Cioloş şi Corina Creţu.

Sunt voci care susțin că avansarea celei de-a doua propuneri subminează şansele lui Cioloş de a obţine un al doilea mandat, fie în continuare la Agricultură, fie un alt portofoliu.   

Premierul Victor Ponta şi-a justificat demersul amintind ca potrivit unei cutume la nivel european, un comisar nominalizat pentru a doua oară nu poate primi acelaşi portofoliu. În plus, şeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, este la rândul său presat de Parlamentul European să aibă cel puţin 10 femei comisar, nivel pe care însă e departe de a-l atinge: deocamdată a primit doar patru nominalizări feminine. Cutumă de care Viena de exemplu nu tine cont: austriacul Johannes Hahn, ţinteşte acelaşi portofoliu pe care l-a deţinut până acum, cel pentru Politică Regională.  

Și, între timp, un purtător de cuvânt al CE a anunțat că marți Jean-Claude Juncker începe discuţiile cu candidaţii pentru postul de comisar. Nu a dorit să spună cu cine va discuta preşedintele CE din partea României.

Evident că transmiterea unei a doua propuneri din partea României scade șansele primului nominalizat, explică la RFI fostul comisar european Leonard Orban.

 
Fostul comisar european, Leonard Orban, intervievat de Anca Năstase