Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa cere pedepsirea regimului lui Bashar al-Assad

Franţa a depus un proiect de rezoluţie la Consiliul de Securitate al ONU vizând să “condamne masacrul de la 21 august comis de regimul sirian” şi “să ceară să se facă lumină” asupra programului sirian de armament chimic. Anunţul a venit de la ministrul francez de externe Laurent Fabius.

Proiectul de rezoluţie francez depus la Consiliul de Securitate ONU va avea caracter constrângător şi prevede “controlul şi distrugerea” arsenalului chimic sirian, explică ministrul francez de externe, Laurent Fabius, citat de AFP.

“Franţa va propune partenerilor din Consiliul de Securitate un proiect de rezoluţie în virtutea Capitolului 7” al Cartei ONU, care prevede recurgerea la forţă în cazul neîndeplinirii obligaţiilor, a declarat ministrul.

“Regimul este somat să clarifice fără întârziere situaţia armelor chimice, să le plaseze sub control internaţional şi să le distrugă”, a subliniat şeful diplomaţiei de la Paris. El spune că rezoluţia va avea şi scopul de a “crea un dispozitiv complet de inspectare şi control a obligaţiilor Siriei sub egida Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice”. “Prin aceeptarea acestor condiţii precise vom analiza credibilitatea intenţiilor exprimate”, a insistat Fabius.

Rusia propune predarea armelor chimice siriene

Rusia, principalul aliat al Siriei pe scena internaţională, propune plasarea arsenalului chimic sirian sub control internaţional şi distrugerea acestuia, o propunere primită favorabil de regimul Bashar al-Assad.

Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a apreciat marţi că presiunea internaţională, în special a Statelor Unite şi Franţei, asupra regimului sirian “a funcţionat”, după propunerea Rusiei.

“Este o deschidere. Trebuie să se profite de ea şi Bashar al-Assad să îi răspundă oficial, dacă se angajează ferm şi aceasta trebuie pusă în aplicare rapid”, a declarat ministrul în cadrul Universităţii Apărării de la Pau.

Potrivit lui, propunerea rusă trebuie să facă obiectul unei “rezoluţii cu caracter coercitiv a Naţiunilor Unite”. “Dacă nu exista o presiune a Franţei şi Statelor Unite pentru a limita proliferarea şi a se opune punerii în aplicare a armelor de distrugere în masă, nu ar fi avut loc această reacţie”, a continuat el. “Dacă nu ar fi fost această hotărâre, Rusia nu s-ar fi mişcat. Nu slăbim deloc presiunea. Tot dispozitivul nostru este pregătit”, a afirmat ministrul.

Regimul lui Bashar al-Assad este acuzat de ţările occidentale că a comis, la 21 august, în apropiere de Damasc un masacru cu armă chimică, provocând moartea a peste o mie de persoane, pe care Washingtonul şi Parisul şi-au exprimat intenţia de a-l sancţiona cu atacuri militare.

În acest timp, şeful diplomaţiei de la Kremlin a anunţat că Rusia lucrează împreună cu regimul de la Damasc la elaborarea unui “plan concret” vizând plasarea arsenalului chimic al Siriei sub control internaţional.