Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Priorităţile noului premier turc

index.jpg

Ahmet Davutoglu premierul Turciei

Pacea cu populaţia kurdă şi aderarea Turciei la UE până la orizontul lui 2023 - sunt principalele priorităţi ale noului premier de la Ankara. Ahmed Davutoglu a anunţat publicarea, în curând, a unei "foi de parcurs", care prevede "sfârşitul terorismului, dezarmarea, integrarea şi ridicarea barierelor de participare la viaţa politică".

În cursul prezentării programului său în Parlament, Ahmet Davutoglu a anunţat că are drept obiective rezolvarea cât mai curând posibil a conflictului kurd şi aderarea Turciei la Uniunea Europeană (UE) până la orizontul lui 2023.

Guvernul islamo-conservator aflat din 2002 la putere în Turcia a reluat în toamna lui 2012 discuţiile directe cu şeful închis al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Abdullah Öcalan, pentru a încerca să pună capăt conflictului soldat cu peste 40.000 de morţi din 1984.

Cu toate acestea, discuţiile sunt blocate din cauza unei decizii a PKK, luate acum un an, privind suspendarea retragerii combatanţilor săi din Turcia. Decizia a fost luată după ce PKK a apreciat că Ankara nu şi-a respectat promisiunea de a adopta reforme în favoarea comunităţii kurde din Turcia (20% din populaţie).

Totodată, Davutoglu şi-a exprimat dorinţa ca ţara sa să adere la UE până la orizontul lui 2023, atunci când Turcia va aniversa o sută de ani de la înfiinţarea Republicii. Turcia este oficial stat candidat din 2004, dar integrarea sa în UE este împiedicată de opoziţia unor ţări ca Franţa şi Germania.

După o dezbatere, acest program trebuie, până la sfârşitul săptămânii, să facă obiectul unui vot de încredere. Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), aflat la putere din 2002, deţine majoritatea absolută în Parlament.