Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statul Islamic revendică într-o înregistrare video decapitarea unui al doilea ostatic american

steven-joel-sotloff-m.jpg

© Facebook | Jurnalistul american Steven Sotloff.

Gruparea Statul Islamic (SI) a revendicat într-o înregistrare video, difuzată marţi pe internet, decapitarea unui al doilea ostatic american, Steven Sotloff. Informaţia vine de la Centrul american pentru supravegherea site-urilor islamiste SITE, anunţă AFP.

În această înregistrare, intitulată "al doilea mesaj către America", jurnalistul Steven Sotloff, în vârstă de 31 de ani, apare în genunchi, purtând un combinezon de culoarea portocalie, alături de un bărbat mascat, înarmat cu un cuţit.

Casa Albă nu a confirmat autenticitatea acestei înregistrări video. Serviciile americane de informaţii sunt pe cale să "autentifice cât mai rapid posibil" acest document video.

"Dacă se dovedeşte autentic, suntem consternaţi de asasinarea brutală a unui jurnalist american nevinovat şi prezentăm familiei şi prietenilor lui cele mai sincere condoleanţe", afirmă, citată într-un comunicat  o purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Sotloff  a fost văzut ultima oară în august 2013. Jurnalistul a fost răpit în Siria, la Alep, oraş aflat în apropiere de graniţa cu Turcia.

Bun cunoscător al Orientului Mijlociu, Steven Sotloff a lucrat pentru  publicaţiile Time,  World Affairs si Foreign Policy.

Gruparea Statul islamic anunta  că-l va ucide pe Steven Sotloff într-o înregistrare video similară - în care insurgenţii au filmat decapitarea lui James Foley - publicată pe Internet la 19 august.

Jihadiştii afirmau în această înregistrare că Steven Sotloff va fi viitorul executat în cazul în care Statele Unite nu încetează bombardarea unor poziţii aflate sub controlul SI în Irak.

Mama lui Steven Sotloff l-a implorat recent pe liderul jihadiştilor, Abu Bakr al-Baghdadi, să cruţe viaţa fiului ei. "Dumneavoastră, califule, puteţi acorda o amnistie", implora ea.

Reacţii de indignare la nivel internaţional după ce un al doilea jurnalist american a fost decapitat

Comunitatea internaţională critică execuţia prin decapitare a unui al doilea jurnalist american de catre jihadiştii din cadrul grupării Statul Islamic.

În cazul în care înregistrarea "video (a acestei crime) este autentică, suntem dezgustaţi", a adăugat Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

Premierul britanic, David Cameron, a apreciat că înregistrarea video este "absolut dezgustătoare şi infamă" in timp ce omologul sau francez, François Hollande a condamnat "execuţia abominabilă a unui american".