Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Echipa Juncker, înconjurată de mister

juncker.jpg

Echipa Juncker, înconjurată de mister

Candidatul român pentru postul de comisar european, Corina Creţu, va fi audiată de preşedintele echipei, Jean-Claude Juncker, joi dimineaţă, 4 septembrie, la Bruxelles. Portofoliul atribuit României nu va fi cunoscut decât cel mai devreme săptămâna viitoare.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Viitoarea echipă a Comisei Europene ar trebui să-şi preia funcţia la 1 noiembrie 2014 şi ea trebuie să aibă în componenţă cel puţin 9 femei.

Interviurile celor 27 de candidaţi pentru echipa Juncker au început la Bruxelles, marţi, 2 septembrie, şi deja cinci persoane fuseseră audiate până la sfârşitul zilei. Candidatele bulgară şi slovenă au fost astfel văzute de Jean-Claude Juncker, ca şi trimisul Olandei şi cei ai Finlandei şi Letoniei.

Vicepreşedinta viitoarei echipe, desemnată de liderii europeni şi în fruntea diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a fost deja audiată de Juncker în 30 august.

Seria a continuat şi miercuri, 3 septembrie, cu interviurile candidatelor suedeză şi daneză şi cel al candidatului german.

Dar faptul că putem face această enumerare nu trebuie să vă inducă în eroare: mai nimic nu este oficial aici la Bruxelles unde presa nu a putut afla nici macar unde anume au loc aceste întâlniri.

La o analiză a pozelor publicate de serviciul de comunicare al lui Juncker (singurul element public) , se pare ca interviurile sint organizate la sediul central al Comisiei Europene. Dar cum toate clădirile Comisiei se aseamănă, greu de ştiut unde se întâlnesc ei de fapt.

Inutil de încercat să aflăm care este calendarul acestor întâlniri. De două zile, toţi corespondenţii de presă de la Bruxelles şi-au activat sursele personale şi adesea naţionale pentru a afla când trece candidatul care îi interesează.

Apoi, în baza cadenţei cu care aceste poze sint publicate putem deduce ca interviurile au o durata de aproximativ 40 de minute.

Serviciul de presa al Comisiei Europene, atacat de ziarişti din cauza lipsei de transparenţă a acestui proces care ar trebui să fie public, a emis în fine un comunicat de presă.

Acesta ne informează că Jean-Claude Juncker verifică, în timpul interviurilor, "angajamentul european, competenţele generale, independenţa şi integritatea fiecărui candidat".

 

Portofoliile nu sint cunoscute

La sfârşitul acestui proces,  cândva săptămâna viitoare, Jean-Claude Juncker va comunica statelor membre componenţa echipei. Atribuirea portofoliilor nu va urma decât într-o a doua etapă.

Speculaţiile sînt însă numeroase şi se merge pe ideea creării unor posturi de super-comisari însărcinaţi să coordoneze un grup de mai mulţi colegi (clusters).

Astfel, postul de super comisar însărcinat cu  coordonarea politicilor economice in UE ar reveni finlandezului Jyrki Katainen. Postul era dorit de Franţa pentru Pierre Moscovici, audiat joi 4 septembrie, căruia se pare că-i va reveni doar un subiect vag  şi nou creat numit "Investiţii".

Un alt super comisar dar fără portofoliu, menit să îl asiste pe Juncker în munca de zi cu zi ar fi olandezul Frans Timmermans.

România, care a priceput că nu va avea agricultura, se zbate să obţină politica regională pe care o vrea şi Cehia. Bulgaria ar putea avea bugetul.

Polonia, vedeta acestor schimbări la nivel înalt european, după ce a obţinut postul de Preşedinte al UE pentru Donald Tusk, ar putea obţine un alt dosar foarte important pentru Elzbieta Bienkowska.

Între timp, suntem informaţi că s-au primit până acum şapte candidaturi feminine oficiale. Această numărătoare exclude practic candidatura Corinei Creţu care probabil nu va fi confirmată la Bruxelles decât după întrevederea cu Jean-Claude Juncker.