Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Frunda: Corina Creţu va putea să facă faţă provocării unui post de comisar european

Nu există portofolii de comisar european de mică şi mare anvergură. O spune la RFI Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta. El consideră că europarlamentarul PSD, Corina Creţu, ar putea face faţă provocării acestui post, dacă îl va primi.

În opinia lui Gyorgy Frunda, Corina Creţu "are o experienţă, nu e la primul mandat în PE, a întocmit nişte rapoarte, a lucrat în echipe, dar trebuie spus că aceşti preşedinţi de comisii de fapt reprezintă faţada politică a activităţii comisiilor respective. În acele comisii lucrează tehnocraţi, oameni foarte bine pregătiţi din punct de vedere al problematicii pe care o discută, se iau deciziile la nivelul conducerii tehnice, peste care pe urmă e prezentat raportul de preşedintele comisiei respective".

"Domnul Jean-Claude Juncker aduce o viziune nouă, vrea ca această Comisie să lucreze mult mai apropiat de ceea ce face un Guvern naţional, adică pe lângă preşedinte, cei şase vice-preşedinţi care îşi vor împărţi pe domeniile de activitate atribuţiile vor lucra cu aceşti preşedinţi de comisie şi vor încerca să adopte nişte decizii care să schimbe atitudinea, funcţionarea de până acum a Comisiei Europene. În această construcţie în care se vrea a avea nouă doamne preşedinţi de comisie, toată funcţionarea va fi diferită şi eu cred că doamna Creţu va putea să facă faţă unei asemenea provocări. Ea a mai condus comisii, ştie să ia deciziile necesare şi cred că va putea face acest lucru", afirmă Frunda.

Întrebat cât de mare este riscul ca România să primească un post de comisar european de mică anvergură, Gyorgy Frunda a răspuns: "Nu sunt de acord cu această catalogare: de mică şi mare anvergură. În România poţi să spui că Ministerul Sportului nu are greutatea Ministerului Justiţiei şi poate este adevărat dintr-un anumit punct de vedere. Dar atunci când la nivelul Comisiei Europene deciziile se iau în comun şi se încearcă construirea unui Guvern european, eu cred că fiecare portofoliu este important. Întrebarea se pune altfel: ce buget are comisia respectivă, cu cât poţi să-ţi ajuţi statul din care provii. Dar principiul-şi asta în politica românească se spune prea puţin-principiul UE este ca nici un membru al Comisiei să nu aibă în atribuţiile de rezolvare problemele ţării din care provine".

 
Gyorgy Frunda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre postul de comisar european