Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria - negocieri tensionate între Rusia şi SUA

Rusia se vrea a fi văzută drept mediator în conflictul din Siria, doar că ultimele evenimente par însă să indice că este doar un actor interesat. Moscova se opune vehement unei intervenţii militare, în timp ce Statele Unite şi Franţa menţin opţiunea militară pe masă ca instrument de presiune asupra Damascului.

Zilele trecute, Moscova a venit cu propunerea ca regimul de la Damasc să îşi plaseze sub control internaţional arsenalul de arme chimice. Acum, în faţa presiunilor internaţionale, Rusia începe să dea înapoi. În primul rând, primele negocieri de la ONU s-au soldat cu un eşec.

Apoi a venit un avertisment al lui Vladimir Putin prin intermediul cotidanului New York Times. Şi apoi, o ameninţare în plus din partea Moscovei: că ar putea vinde din nou rachete Iranului dacă Statele Unite ar interveni militar în Siria.

Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU au discutat miercuri seară despre proiectul de rezoluţie care prevede distrugerea arsenalului chimic al Damascului. Nu au ajuns la nicio concluzie. O rezoluţie ONU în acest sens a fost forţată de Franţa şi este considerată un test pentru a vedea seriozitatea propunerii Rusiei.

“Fiecare şi-a expus poziţia, dar nu au avut loc negocieri cu adevărat”, a declarat un diplomat din cadrul Consiliului, după această primă rundă de negocieri ce a durat 45 de minute.

Joi au loc negocieri la Geneva

Diplomaţi citaţi de France Presse au indicat că se aşteaptă la rezultate mai bune de la reuniunea de joi. Aşadar, există pe de o parte la ONU un proiect francez de rezoluţie care prevede distrugerea arsenalului chimic, dar şi o ameninţare cu acţiuni militare în cazul în care regimul sirian nu se conformează. Există pe de altă parte şi planul rusesc, care potrivit ziarului Kommersant, conţine patru etape.

Întâi, recunoaşterea de către Siria a tratatului ce interzice armele chimice, apoi dezvăluirea locului sau locurilor unde e ascuns arsenalul chimic şi locul lor de fabricare. Urmează venirea inspectorilor internaţionali în Siria şi, în fine, luarea unei decizii asupra a cum ar trebui distrus arsenalul. Dincolo de texte, Moscova se opune vehement unei intervenţii militare, în timp ce Statele Unite şi Franţa menţin opţiunea militară pe masă ca instrument de presiune asupra Damascului.

CIA a început deja livrarea de arme către rebeli?

Presiuni există din ambele părţi. CIA ar fi început să livreze încărcături cu “ajutor material letal”, adică arme şi echipamente tehnice rebelilor, scrie Washington Post, care citează în acest sens surse americane şi siriene. Pentru France Presse, CIA a indicat că “nu are de făcut niciun comentariu” faţă de această informaţie.

Presiuni sunt făcute însă şi de ruşi. Din ce relatează cotidianul Le Figaro, diplomaţia rusă ar încerca să blocheze o intervenţie militară şi prin ameninţarea că va livra din nou rachete S-300 Iranului. Ameninţarea voalată a fost formulată de preşedintele comisiei pentru afaceri externe din Duma de stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Provocarea lui Vladimir Putin

Cum negocierile nu se desfăşoară însă doar pe cale diplomatică, Moscova face apel şi la opinia publică. Într-o scrisoare publicată joi în New York Times, preşedintele Vladimir Putin a avertizat Statele Unite să nu folosească forţa în Siria. Liderul de la Kremlin i-a acuzat pe rebelii sirieni că au comis atacul chimic de pe 21 august lângă Damasc, cu scopul de a provoca “o intervenţie” a Statelor Unite. Iar un recurs la forţă fără mandat ONU va fi considerat “act de agresiune”, a mai avertizat Putin.

Aşadar, negocierile de joi de la Geneva dintre şefii celor două diplomaţii - rusă şi americană, în prezenţa a zeci de experţi în dezarmare, au loc într-o atmosferă deja extrem de tensionată. Ca un prim semn înainte de reuniune, Statele Unite au îndemnat regimul sirian să declare cât mai rapid mărimea şi particularităţile arsenalului chimic.