Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Corina Creţu, audiată de Jean-Claude Juncker

Candidatul României la funcţia de comisar european, Corina Creţu l-a întâlnit joi pe Jean-Claude Juncker . Acesta o şi validează ca fiind a noua candidată din echipa în formare.

Interviul doamnei Cretu a decurs , se pare, in mod identic cu celelalte organizate pâna acum de Juncker, anume acesta a verificat integritatea, independenta şi spiritul european al candidatei.

Juncker îşi continua deci seria de întrevederi, el s-a întâlnit deja cu peste jumătate dintre cei 27 de candidaţi, dar distribuţia portofoliilor este încă nesigură.

Variantele de lucru au fost multiple, însă în ultimele două România figurează ca fiind predestinată portofoliului "Ajutor umanitar".

Se vede treaba că Jean-Claude Juncker nu a avut, cel puţin de la sfârşitul verii încoace, deloc intenţia de a încredinţa României politica regionala a UE.

Într-adevăr, dacă ne luăm după proiectul apărut în presă, dosarul i-ar reveni Croaţiei, o tara mica si nou venita în clubul european, dar care până acum a dat semne de seriozitate.

Să nu uităm, vorbim aici despre scenarii, versiuni de lucru care-l ajuta pe Juncker să vadă mai clar în ce direcţie o ia viitoarea sa echipă.

Documentele de lucru au fost subtil încredintţate unui site de informaţie UE care este publicat în mai multe limbi, mai ales din estul Europei, pentru a vedea reacţia capitalelor.

In functie de aceasta reactie, Juncker stie unde si ce trebuie sa mai schimbe, cu toate ca el a afirmat de la bun început ca nu se va lasa influentat în alcatuirea echipei si în alocarea portofoliilor.

În mod normal, până săptămâna viitoare Jean-Claude Juncker va comunica statelor membre UE viitoare echipa a Comisiei Europene şi atribuţiile fiecăruia dintre membrii săi.  

Ultima ţară care a prezentat un candidat a fost Belgia, care nu şi-a comunicat alegerea decât pe 4 septembrie.

Fie că se va ocupa sau nu de multilingvism, aşa cum arată proiectele, candidata belgiană Marianne Thyssen a adus numărul oficial de femei la 8. Candidatura Corinei Creţu urca acest număr la pragul inferior de 9.

Cu nouă femei, comisia Juncker se poate prezenta în Parlamentul European cu ceva şanse de reuşită. Ideal ar fi fost ca zece dintre comisarii lui Jucker să fie femei, dar Parlamentul poate accepta şi această proporţie.