Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit-ul NATO: Traian Băsescu a discutat cu Barack Obama

base_obama.jpg

Liderii american şi român, Barack Obama şi Traian Băsescu (FOTO: Sorin Mişcoci)

Preşedintele României s-a întâlnit, vineri, în Ţara Galilor, unde are loc summitul NATO, cu liderul american Barack Obama. Cei doi au purtat o discuţie neoficială de câteva minute, informează trimisul special al RFI la Newport, Eliza Frâncu. Despre ce au discutat cei doi lideri în cadrul acestui summit centrat pe conflictul din Ucraina, dar şi pe probabila creştere a prezenţei NATO în estul Europei urmează să detalieze Traian Băsescu în discursul pe care îl va susţine în jurul orei 14.15.

Update: NATO şi Rusia nu pot merge atât de departe încât să transforme disputa într-un război rece și apoi într-un dezastru care ar însemna un război fierbinte, a declarat presedintelui Traian Băsescu pentru postul de radio BBC4, conform Mediafax.

"Nu pot să cred că Rusia şi ţările NATO pot merge atât de departe încât să transforme această dispută într-un Război Rece şi, dintr-un Război Rece, într-un dezastru care înseamnă un război fierbinte. Acesta a fost principalul motiv pentru care noi am aprobat operaţiunile avioanelor de luptă ale NATO şi face parte din ideea noastră că flancul estic al Alianţei trebuie consolidat din punct de vedere militar, pentru că ţările noastre se află sub presiunea Federaţiei Ruse, pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru a-l descuraja pe domnul Putin să se uite la ţări precum cele baltice, Polonia, România, Bulgaria”, a afirmat Traian Băsescu.

...............................................................

Președintele Traian Băsescu a avut, vineri dimineață, într-un cadru informal, în marja summit-ului NATO, discuții şi cu cancelarul german Angela Merkel și premierul britanic David Cameron.

Preşedintele român s-a aflat, vineri, în cea de-a doua zi a Summit-ului NATO din Ţara Galilor, alături de alţi lideri importanţi ai Alianţei, la parada aeriană de avioane militare, la care au participat nouă ţări, notează Mediafax.

Avioanele au survolat Golful Cardiff începând cu ora locală 08.30 (10.30 ora României), timp de 15 minute, preşedintele României, Traian Băsescu, asistând la eveniment, alături de preşedintele Statelor Unite ale Americii, dar şi de cancelarul german Angela Merkel, președintele Franței, Francois Hollande, premierul britanic James Cameron, precum și secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Pe parcursul evenimentului, Traian Băsescu a stat lângă Barack Obama.