Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Al Qaida ameninţă, talibanii execută

Liderul reţelei internaţionale teroriste Al Qaida a lansat un apel la noi atacuri împotriva Statelor Unite şi intereselor americane, într-un mesaj audio difuzat de forumurile jihadiste la 12 ani de la atentatele de la New York şi Washington. În acest context, în Afganistan, un consulat american a fost deja ţintit în această dimineaţă de un atac terorist atribuit mişcării talibane, strâns apropiată de Al Qaida.

În timp ce pe paginile de internet jihadiste circula mesajul lui Ayman al-Zawahiri, în Afganistan, la Herat, un grup de persoane înarmate a luat cu asalt consulatul american din oraş ucigând cel puţin o persoană şi rănind cel puţin 18. Departamentul de Stat american a precizat imediat într-un comunicat că nu există nicio victimă în rândul americanilor. Toţi atacatorii, care au detonat un camion, au fost ucişi, potrivit Forţei Internaţionale a NATO. Deşi atacul nu a fost încă revendicat, ISAF şi Washingtonul tind să îl pună în seama talibanilor, strâns legaţi de Al Qaida.

Atacul a survenit după ce pe internet a început să circule mesajul egipteanului Ayman al-Zawahiri, liderul Al Qaida, potrivit Centrului american de monitorizare a site-urilor islamiste. « Trebuie să facem ca America să sângereze din punct de vedere economic şi să o determinăm să continue să facă cheltuieli uriaşe pentru securitatea sa », spune în înregistrare succesorul lui Osama ben Laden.

« Economia este punctul slab al Americii şi ea este deja slăbită din cauza tuturor cheltuielilor militare angajate pentru securitatea sa », subliniază liderul organizaţiei teroriste care şi-a asumat atacurile de la 11 septembrie. Acesta explică : « Pentru a menţine America sub tensiune şi în stare de alertă, e nevoie de câteva atacuri pe ici, pe colo. Am câştigat deja războiul din Somalia, Yemen, Irak şi Afganistan, deci trebuie acum să continuăm acest război pe propriul ei pământ ».

Al-Zawahiri, al cărui frate a fost arestat în Egipt pentru susţinerea preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi, a evocat şi situaţia de la Cairo, menţionând că legitimitatea unui guvern are la bază nu democraţia, ci sharia, legea islamică. De altfel, în discursul de aproape 72 de minute el le-a recomandat fidelilor săi să consolideze celulele existente în statele musulmane, în scopul de a instaura Islamul în aceste ţări.