Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit-ul NATO, ziua 2: cinci noi unităţi ale Alianţei, în estul Europei

În marja summit-ului NATO din Ţara Galilor, a avut loc o întâlnire între preşedintele român, Traian Băsescu şi cel american, Barack Obama. Cei doi lideri au vorbit timp de câteva minute chiar înainte de parada aviatică ce a avut loc vineri la Newport.

Trimisul special RFI în Ţara Galilor, Eliza Frâncu

Mai există o informaţie importantă: oficiali de rang înalt au declarat pentru Europa FM că Alianţa Nord-Atlantică a aprobat planul de contingenţă pentru România. Plan de contingenţă înseamnă o listă de acţiuni concrete pe care un stat le întreprinde în cazul în care intră în conflict. Vom vedea astăzi dacă aceste informaţii se confirmă.

 

Care sunt priorităţile cu care a venit România la summit-ul NATO?

 

Pentru unele, inclusiv pentru planul de contingenţă, se negociază deja de două luni. Deci, ce ne interesează? În primul rând, ne dorim prezenţă militară permanentă, nu baze militare permanente. Termenii sunt extrem de importanţi, având în vedere reacţiile supradimensionate ale Rusiei.

Concret, această prezenţă constantă ar fi nave de luptă care să se rotească în portul Constanţa, avioane de luptă care să asigure poliţia aeriană, plus militarii care le manevrează şi le întreţin (între câteva zeci şi câteva sute). Vrem şi un centru de comandă NATO, nu la nivel foarte înalt, aşa cum spunea preşedintele Traian Băsescu. În plus, pentru că se va discuta despre securitatea cibernetică a Alianţei, România consideră că ar putea participa ca stat coordonator în proiectul NATO de sprijin pentru Ucraina în domeniul cibernetic.

Nu se ştiu prea multe despre cum va fi configurat răspunsul faţă de această ameninţare ori finanţarea. Până când vom şti exact câte dintre aceste priorităţi au rămas în picioare, trebuie spus că premierul britanic, David Cameron, gazda reuniunii, a făcut câteva anunţuri importante.

 

Ce a spus exact David Cameron?

 

David Cameron a anunţat cinci noi comandamente ale NATO: patru în estul Europei, coordonate de un cartier general instalat în Polonia în cadrul forţei de reacţie rapide ce urmează să fie anunţată în documentul final al summit-ului.

"Sper că astăzi vom cădea de acord asupra creării acestei forţe multinaţionale de intervenţie rapidă, care să fie desfăşurată oriunde într-un termen de două până la cinci zile. Va fi parte a unei forţe restructurate de reacţie a NATO. Va avea cartierul general în Polonia şi patru unităţi pe teritoriul aliaţilor estici şi echipament şi infrastructură prepoziţionate, care să poată fi suplimentate, dacă e necesar", a spus David Cameron în cea de-a doua zi a summit-ului de la Newport, din Ţara Galilor.