Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NATO va avea o forţă de intervenţie rapidă

nato_va_avea_o_forta_de_interventie_rapida.jpg

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rassmusen (Foto: Reuters/Yves Herman)

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat vineri după summit-ul din Ţara Galilor, crearea unei forţe rapide de intervenţie a Alianţei. Aceasta va fi formată din mii de militari care pot interveni în câteva zile în orice zonă, "pentru a susţine aliaţii".

Anders Fogh Rassmusen spune că decizia de vineri reprezintă un mesaj şi anume că NATO îşi protejează toţi aliaţii, în orice moment.

În plus, este un mesaj şi către cei care atacă orice ţară membră a Alianţei: "Dacă vă gândiţi să atacaţi un singur membru, veţi suporta riposta întregii Alianţe".

În contextul în care Rusia atacă Ucraina, NATO trebuie să fie pregătită să ia măsurile pentru a proteja aliaţii, spune secretarul general.

Rasmussen precizează că deja există o forţă de răspuns a NATO, care poate fi desfăşurată oriunde în lume, pentru "apărare colectivă" sau pentru managementul crizelor.

"Astăzi, am decis să creăm ceea ce eu aş numi «un vârf de lance», în cadrul forţei noastre de reacţie", spune oficialul, care subliniază că această forţă va cuprinde câteva mii de trupe terestre, care sunt pregătite în orice moment să fie desfăşurate, în aer, pe mare sau terestru.

Anders Fogh Rasmussen anunţă că NATO a aprobat menţinerea unei prezenţe continue aeriene, terestre şi navale în partea estică a Alianţei, unde va exista un comandament special.

Secretarul general spune că în prezent, mediul de securitate este foarte impredictibil: Rusia atacă Ucraina, în Orientul Mijlociu se manifestă violenţa extremă, iar instabilitatea din Nordul Africii este în creştere.

"Am făcut deja paşi imediaţi pentru a mări apărarea noastră. Astăzi, am decis că vom menţine o prezenţă continuă şi activităţi în aer, pe teren şi pe mare, în partea estică a Alianţei, prin rotaţie", afirmă Anders Fogh Rassmusen.

Secretarul general al NATO declară că nu a fost încă luată o decizie privind locul unde vor fi amplasate instalaţiile de recepţie în estul Europei, notând că statele baltice, Polonia şi România şi-au exprimat intenţia de a găzdui astfel de facilităţi.