Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paşcu: Sunt şanse suficient de mari să primim un portofoliu important de comisar european

Europarlamentarul PSD, Ioan Mircea Paşcu, declară la RFI că este "încrezător că România va primi un domeniu important" pentru viitorul comisar european. El deplânge "intervenţiile" făcute de liderii Opoziţiei de la Bucureşti la cabinetul preşedintelui Comisiei Europene.

Ioan Mircea Paşcu se arată "încrezător" că România va primi un portofoliu important de comisar european: "Ce s-a discutat au fost două portofolii, unul a fost de Politici Regionale şi altul care a apărut ulterior a fost legat de intervenţia umanitară, de ajutorul umanitar al Uniunii Europene. Legat de cel de-al doilea au existat şi nişte luări de cuvânt din partea cabinetului domnului Juncker, care a spus că nu comentează ceea ce apare prin presă. Mâine aşteptăm să vedem care va fi domeniul care-i va fi acordat. Eu sunt încrezător că România va primi un domeniu important".

Întrebat dacă în opinia sa există portofolii mari şi portofolii mici de comisar european, europarlamentarul PSD a răspuns: "Da, păi dacă comparăm de pildă energia cu multilingvismul, pe care l-am primit şi îmi aduc aminte şi acum, eram în Parlament şi domnul Barroso era foarte satisfăcut de glumiţa pe care o făcuse pe seama României, atunci când a anunţat multilingvismul, pe care l-am primit până la urmă, ştiţi foarte bine care a fost contextul pentru care am primit un asemenea portofoliu, în timp ce bulgarii au primit un portofoliu relativ bun, Protecţia Consumatorilor atunci, în prima fază. Deci din punctul ăsta de vedere, nu pot decât să deplâng intervenţiile făcute la cabinetul domnului Juncker".

Ce şanse procentuale sunt ca România să primească un portofoliu important de comisar european? "Nu pot să spun procentual, dar cred că sunt suficient de mari să fim suficient de încrezători", răspunde Paşcu.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a anunţat echipa de comisari, din care face parte şi europarlamentarul PSD, Corina Creţu. Portofoliile ar urma să fie anunţate săptămâna aceasta.

 
Ioan Mircea Paşcu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre comisarul european