Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pace relativă în estul Ucrainei. Războiul sancţiunilor continuă însă

donetk.jpg

Sursa foto : Reuters.

Guvernul rus nu exclude posibilitatea ca Rusia să-şi închidă spaţiul aerian ca răspuns la noi sancţiuni sectoriale occidentale. Asupra acestora Uniunea Europeană e gata să revină însă dacă se va dovedi că armistiţiul în Ucraina e respectat de toate părţile.

Guvernul rus nu exclude posibilitatea ca Rusia să-şi închidă spaţiul aerian ca răspuns la noi sancţiuni sectoriale occidentale, a declarat premierul Dmitri Medvedev într-un interviu pentru ziarul de afaceri Vedomosti. Statele occidentale "trebuie să fie întrebate dacă vor exista noi sancţiuni, dar, dacă vor exista sancţiuni în domeniul energetic ori restricţii suplimentare impuse sectorului nostru financiar, vom fi nevoiţi să răspundem în mod asimetric", a declarat şeful Guvernului rus, dând ca exemplu în acest sens "restricţii în sfera transporturilor". "Noi pornim de la faptul că avem relaţii amicale cu partenerii noştri, aşa că cerul este deschis deasupra Rusiei pentru zboruri. Dar dacă suntem restricţionaţi, va fi nevoie să răspundem", a continuat el. "Speram ca partenerii noştri să fie mai inteligenţi", a apreciat şeful Guvernului rus. « Un război al sancţiunilor nu aduce pacea în Ucraina, ci, din contră, ameninţă sistemul global de securitate », a apreciat Medvedev.

Uniunea Europeană este însă "pregătită să revină" asupra sancţiunilor pe care intenţionează să le impună Rusiei, dacă armistiţiul din estul Ucrainei este "durabil" şi/sau dacă negocierile de pace încep, după cum declara duminică preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy. Noua serie de sancţiuni, finalizată vineri de către ambasadorii Uniunii, include atât măsuri consolidate privind accesul pe pieţe de capitaluri, apărare, bunuri cu dublu uz civil şi militar şi tehnologii sensibile, cât şi o nouă listă cu nume de persoane vizate de o blocare a averii şi interdicţia de a le fi emise vize europene.

Între timp, pe teren, luptele continuă sporadic iar premierul ucrainean avertizează că Ucraina va trebui să instituie legea marţială în regiunile Doneţk şi Lugansk, dacă armistiţiul nu va avea rezultate pozitive. "Grupul de contact" care reuneşte Kievul, Moscova, OSCE şi separatiştii proruşi se va reuni în următoarele opt zile, la Minsk, unde va discuta despre un statut special pentru regiunile separatiste din estul Ucrainei.