Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Geoană: UE trebuie să fie prudentă, să nu cadă într-o capcană a Rusiei

Liderii europeni nu trebuie să cadă într-o eventuală capcană întinsă de Moscova. Presiunea sancţiunilor la adresa Rusiei trebuie să fie permanentă. Declaraţiile au fost făcute la RFI de Înaltul Reprezentant al Guvernului pentru Proiecte Economice Strategice şi Diplomaţie Publică, senatorul PSD, Mircea Geoană.

În opinia fostului ministru de Externe, "trebuie să fim foarte atenţi ca nu cumva din dorinţa de a încuraja acest dialog politic care s-a înfiripat între părţile implicate în acest conflict să nu cumva să cădem într-o capcană sau într-o formă de joc mai subtil pe care Moscova l-ar putea face. Cred că presiunea sancţiunilor trebuie să fie reală şi permanentă. Nu există, în opinia mea, cel puţin, o posibilitate de a renunţa la sancţiuni doar pentru că s-au aşezat la masă".

"Cauzele profunde şi efectele invaziei din Ucrainei, a ocupării unei părţi a teritoriului din estul Ucrainei, deci pe fond, problema trebuie rezolvată. Numai când Rusia va reveni în termeni practici, nu declarativi, la statutul de stat care respectă normele internaţionale, care-şi respectă vecinii şi integritatea teritorială a acestora, atunci evident şi Europa şi Statele Unite vor putea, de o manieră deliberată, măsurată, foarte practică, să renunţe la fel de gradual la sancţiunile impuse", spune senatorul PSD.

Mircea Geoană consideră că "deocamdată, aceste sancţiuni se impun. Rusia trebuie să înţeleagă că simpla aşezare la masa negocierilor şi încercarea de a stabili un status-quo pe teren nu reprezintă o soluţie. Europa trebuie să rămână unită şi extrem de fermă în această direcţie".

"Nu putem exclude ca la un moment dat, într-un moment de impas al negocierilor, tensiunea militară să reizbucnească. De aceea, multă vigilenţă, multă prudenţă şi extrem de mare precauţie cu privire la aceste fenomene", conchide fostul ministru de Externe.

 
Mircea Geoană, intervievat de Cosmin Ruscior, despre sancţiunile UE împotriva Rusiei