Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Creţu, despre declaraţia lui Valls privind Schengen: Sunt surprinsă. E o declaraţie pur politică

cretu-declaratia-valls-privind-schengen-sunt-surprinsa-e-declaratie-pur-politica.jpg

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls (Foto: Reuters/Charles Platiau)

Nu este cazul ca Franţa să fie rezervată în privinţa aderării României la Spaţiul Schengen, pentru că ministrul de Interne ştie foarte bine că România îndeplineşte criteriile de aderare. Declaraţia a fost făcută la RFI de europarlamentarul PSD, Corina Creţu.

Manuel Valls a spus joi pentru postul de radio France Inter că deschiderea Spaţiului Schengen pentru România şi Bulgaria "nu este pe ordinea de zi", declarându-se "mai mult decât rezervat" în legătură cu această posibilitate.

Europarlamentarul Corina Creţu îşi arată surprinderea faţă de poziţia ministrului francez de Interne: "România a îndeplinit şi îndeplineşte deja toate criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen. Din păcate, faptul că într-o serie de ţări au loc alegeri, acest subiect a fost cumva amânat. Sunt surprinsă şi eu de declaraţia ministrului de Interne, pentru că din câte ştiam eu, relaţiile româno-franceze au căpătat o nouă dimensiune, mai ales odată cu vizita premierului Ponta în Franţa".

Social-democrata crede şi speră "că nu e vorba decât de o declaraţie pur politică, electorală şi că în realitate, poate după alegerile din Germania putem spera să se pună pe ordinea de zi. Acest proces a fost blocat iniţial de Olanda tot datorită alegerilor şi cred că trebuie să ieşim din această izolare, cred că trebuie să ne afirmăm mai mult".

Corina Creţu apreciază că "nu este cazul ca Franţa să fie rezervată, pentru că sunt convinsă că ministrul de Interne francez ştie foarte bine că România îndeplineşte foarte clar criteriile de aderare. Dar există acest val în Europa de discriminare, de considerare a unor membri de rangul unu şi de rangul doi şi sper ca odată cu alegerile europene şi cu alegerile naţionale din cele mai mari ţări din Europa, această abordare să se încheie".

 
Corina Creţu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre declaraţia lui Manuel Valls privind Schengen