Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Francezii o vor pe Merkel

53% dintre francezi ar dori ca Angela Merkel să rămână cancelar al Germaniei, după alegerile de duminică, motivând că acest scenariu ar fi mai bun pentru Franţa. Şi presa franceză, în majoritate, găseşte cuvinte de laudă la adresa modelului economic german. Relatează, din Germania, Laurenţiu Colintineanu.

Sondajul care relevă părerea francezilor în legătură cu alegerile de duminică din Germania a fost realizat la comanda Le Figaro si a postului de televiziune LCI. Conform datelor publicate, doar 28% dintre francezi considera ca Peer Steinbrück ar fi mai avantajos pentru Hexagon in functia de cancelar. Motivele preferintelor franceze sunt puse in legatura cu performatele economice ale Germaniei. Comentariile din Figaro, ziar conservator, spun ca, dupa alegerile germane, guvernul francez ar fi obligat sa se puna pe treaba daca vrea sa fie vazut si tratat drept partener egal al Berlinului. Cotidianul se refera, in principal, la reducerea deficitului bugetar si la cresterea competitivitatii economiei franceze.

Pana in prezent, presedintele socialist Francois Hollande nu a reusit sa administreze eficient cele mai presante probleme ale tarii sale. Cea mai flagranta incalcare a propriilor termene este cea legata de inversare trendului somajului. In sondajul citat, 63% din francezi spun ca economia lor ar trebui sa se orienteze dupa modelul german, iar 84% au, in general, o parere buna despre Republica Federala.

Cuvinte de lauda pentru activitatea guvernului german nu s-au gasit insa numai in presa de dreapta. Ziarul Liberation, de exemplu, apreciaza politica de integrare a imigrantilor din Germania. Cotidianul subliniaza ca Berlinul atrage forta de munca inalt calificata din Asia si Europa de Sud si Est si isi asigura necesarul de specialisti pentru a mentine industria in topul mondial.

Recent infiintatul L’Opinion scrie despre normalizarea relatiilor franco-germane si apreciaza faptul ca Francois Hollande a dat dovada de inteligenta si nu s-a pus impotriva Germaniei. Pe de alta parte, si Angela Merkel a trebuit sa scape niste laude catre Paris, mai ales ca termeni precum competitivitate, costuri cu forta de munca si reforma pensiilor nu se aflau in vocabularul socialistilor francezi. L’Opinion argumenteaza ca Franta trebuie sa-si mentina relatia privilegiata cu Germania si sa accepte criticile venite din partea sa. Din Italia insa, acest binom european se vede mai critic. Corriere della Sera e de parere ca slabiciunea Frantei nu foloseste Berlinului deloc si ca Germania are nevoie de o contrapondere pentru a nu fi acuzata de tot ce se intampla rau vreodata in Europa.