Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri în Germania: Euroscepticii ar putea înclina balanţa

merkel-angela-poza-reuters-sta-ganduri.jpg

Cancelarul german Angela Merkel

În Germania au loc duminică alegerile legislative, în care aproape 62 de milioane de alegători îi vor alege pe cei 598 de deputaţi. Trei sondaje au fost publicate, vineri, şi toate trei dau Alianţa pentru Germania (AfD) în apropierea pragului de 5% care i-ar asigura accesul în Parlament. Daca partidul eurosceptic va reuşi să strângă voturile necesare, Angela Merkel ar putea pierde coaliţia cu liberalii. Relatează, din Germania, Laurenţiu Colintineanu.

Institutul Forsa a sondat pentru RTL, Allensbach pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, si Emnid pentru Bild am Sonntag. In toate trei sondajele, dreapta e la egalitate cu stanga reunita sau la o diferenta mult mai mica decat marja de eroare. Problema pentru Angela Merkel o reprezinta insa, mai nou, eurscepticii, care fura voturi din tabara sa. Forsa si Emnid coteaza AfD la 4%, Allensbach chiar la 4,5%.

Deocamdata nu ajunge pentru a primi mandate parlamentare, dar sa nu uitam: circa o treime din alegatori se decide cu cine sa voteze chiar in ziua alegerilor, conform unui studiu infratest/dimap. Si tocmai acestia sunt tinta AfD care mizeaza pe un vot protestatar fata de politica actuala. Estimarile arata ca ar putea atrage 2%-2,5% din tabara conservatoare sau din cea de stanga.

Nici sociologii nu reusesc, insa, sa analizeze fenomenul AfD in detaliu pentru ca nu au date suficiente. Alegatori traditionali ai formatiunii nu exista. Cert e insa ca, daca reuseste sa treaca de 5%, AfD ar putea bulversa serios scena politica germana si aranjamentele traditionale intre partide. Matematic, situatia arata asa: daca unul din partidele mici (AfD sau cel al piratilor) reuseste sa intre in Bundestag, atunci coalitiile dorite de marile partide pur si simplu nu au cum sa existe. Singura optiune pe masa ar ramane Marea Coalitie.