
Politică
V. Zgonea: La Roşia Montană, putem proteja mediul şi crea şi locuri de muncă
Valeriu Zgonea a declarat, la Roşia Montană,că, în cadrul acestui proiect minier, statul român este "capabil să protejeze mediul şi în acelaşi timp să genereze şi locuri de muncă".
"Cei care sunt împotrivă să vină şi aici, să vină şi în Parlament, alături de cei care susţin proiectul ca să-i convingă pe cei care sunt parlamentari ai statului român, pentru că fiecare deputat şi senator trebuie să asculte şi părerile «pro» şi părerile «contra» şi dacă putem să generăm locuri de muncă şi să protejăm mediul suntem cu adevărat un stat european. Dacă blocăm fiecare investiţie avem o problemă. După ce blocăm Roşia Montană, vom bloca şi altele. Gândiţi-vă la Remin Baia Mare, la exploatările miniere din zona Gorjului, Vâlcea şi alte zone. Trebuie să fim foarte atenţi, este o bătălie pentru locuri de muncă în toată lumea şi eu cred că statul român este capabil să fie un stat european, să protejeze mediul şi în acelaşi timp să genereze locuri de muncă. Asta am auzit până acum la cei care susţin proiectul", a spus Valeriu Zgonea, înainte de a intra în galeria Cătălina-Monuleşti.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a vizitat, anterior, carierele de exploatare Cetate, Cârnic şi Tăul Brazi, fiind însoţit de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai Sindicatului "Viitorul Mineritului", dar şi de reprezentanţi ai Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), care i-au prezentat beneficiile exploatării miniere.
"Aleşii" vin săptămâna următoare la Roşia Montană
Parlamentarii din Comisia specială pentru proiectul de lege privind Roşia Montană au decis, miercuri, să meargă peste o săptămână la faţa locului, vizita urmând să dureze două zile.
Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor şi deputaţilor.
Până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.
Protestele anti-exploatare continuă
Sâmbătă, aproximativ 5.000 de persoane s-au adunat în Piata Constitutiei din Capitala. Ei au format un lant uman in jurul Palatului Parlamentului, in semn de protest fata de proiectul minier. A fost a 21-a zi de proteste in Capitala impotriva proiectului de la Rosia Montana.
Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.
Duminică, sunt programate noi proteste la Bucureşti, dar şi în alte oraşe din ţară.