Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia acuză SUA de şantaj

lavrov-serghei-ministrul-rus-externe.jpg

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat duminică Statele Unite că şantajează Rusia. Motivul? O presupusă constrângere a Rusiei de a susţine o rezoluţie dură la ONU împotriva Siriei, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Partenerii noştri americani încep să ne şantajeze: dacă Rusia nu susţine o rezoluţie în virtutea Capitolului VII al Consiliului de Securitate al ONU, vom înceta să mai lucrăm la Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice", a declarat Lavrov în cadrul unui interviu pentru Channel One, relatează agenţiile ruse.

Potrivit lui Lavrov, OIAC este "pe punctul de a lua o decizie" privind Siria, dar procesul este ameninţat de "poziţia arogantă a unor parteneri occidentali".

"Ei au nevoie de Capitolul VII, care prevede, în caz de încălcare a dreptului internaţional, măsuri coercitive, inclusiv sancţiuni şi posibilitatea de a recurge la forţă", a declarat el.

Washingtonul, Parisul şi Londra vor o rezoluţie foarte fermă, eventual sub Capitolul VII al Cartei Naţiunilor Unite, un demers pe care Lavrov îl consideră contrar acordului istoric de dezarmare chimică al Siriei, obţinut cu omologul său american John Kerry la Geneva, la 14 septembrie.

"Partenerii noştri sunt de acum orbiţi de obiectivul lor ideologic de schimbare a regimului (în Siria)", a adăugat şeful diplomaţiei ruse. "Tot ce spun ei este că Bashar al-Assad trebuie să plece".

"Singurul interes pentru ei este să îşi demonstreze superioritatea", în timp ce Rusia încearcă să "rezolve problema armelor chimic din Siria", a declarat Lavrov.

El a adăugat că Rusia este pregătită să trimită trupe în Siria în cadrul unei prezenţe internaţionale pentru a securiza munca experţilor la depozitele de arme chimice: "Noi suntem pregătiţi să trimitem militari, poliţie militară, pentru a participa la aceste eforturi".

Lavrov a contestat, de asemenea, afirmaţiile preşedintelui Assad, potrivit cărora programul de dezarmare ar costa un miliard de dolari. "La Geneva, am discutat despre eventualul cost al acestui program. Cifrele sunt mai puţin importante", a adăugat el.