Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dacian Cioloş: Sunt convins că noul comisar român va face o figură bună în UE

ciolo.jpg

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș, la microfonul RFI

Într-un interviu pentru RFI România, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș, vorbește despre imaginea care l-a marcat cel mai mult în timpul mandatului, despre viitorul său și despre viitorul comisar european din partea României. Dacian Cioloş respectă decizia lui Jean-Claude Juncker și va discuta cu Corina Crețu pentru a o sprijini în pregătirea audierilor în Parlamentul European.

România a propus două nume pentru portofoliul de comisar european. Președintele Comisiei a ales-o pe d-na Corina Crețu, nu pe dvs. Cum ați trăit evenenimentele din ultimele săptămâni ?

Le-am trăit firesc. Au fost două candidaturi, eu am avut un mandat pe care îl duc la sfârșit, am fost onorat să fiu printre propunerile și pentru cel de-al doilea mandat. Decizia președintelui Comisiei a fost de a o lua pe d-na Crețu. Cred că e un lucru bun pentru România pentru că un român va deține un portofoliu important, dezvoltarea regională. Am tot respectul pentru decizia luată. Sunt convins că noul comisar român va face o figură bună în Comisia Europeană.

Contează un portofoliu important sau e mai mult pentru mândria patriotică a statului respectiv?

Dincolo de mândria patriotică e important să știi că un cetățean din țara ta deține un portofliu important în Comisia Europeană. Astfel, prin portofoliul lui, România contribuie la ce se întâmplă în UE. Un comisar european are un rol important în a propune politici comunitare pentru toată Uniunea Europeană. Probabil că și prin intermediul acestor portofolii importante pentru comisari români va mai dispărea din acest complex de inferioritate care câteodată se mai manifestă în România.

Înainte de a fi comisar, d-na Corina Crețu mai are de trecut și prin furcile caudine ale audierilor din Parlamentul European. Ce sfat îi dați?

Spre deosebire de mine în 2010, d-na Corina Crețu vine după 5 ani în Parlamentul European. În momentul de față ea este vicepreședintă PE. Din acest punct de vedere, cunoaște foarte bine ceea ce așteaptă Parlamentul European de la un comisar desemnat. Dincolo de aceasta, eu am mai discutat cu dansa și voi mai avea discuții ca să îi transmit experiența pe care am acumulat-o eu pentru pregătirea unei astfel de audieri. Ceea ce e foarte important e să demonstrezi nu numai că știi foarte bine portofoliul în cauză, dar și că ai o viziune asupra modului în care portofoliul va fi gestionat în următorii ani, în interesul Europei.

V-ați gândit la ce veți face după ce nu veți mai fi comisar european?

Mă voi gândi și la asta, dar eu mă gândesc în principal la prezent. Mai am o lună de jumătate din mandat, mai sunt măsuri pe care trebuie să le iau, este și situația cu embargoul rusesc... Cu siguranță că voi rămâne legat de sectorul agricol, de mediul rural, în România, în Europa sau chiar la o scară mai largă. Sper să îmi pot folosi experiența acumulată în Comisie chiar și dincolo de sectorul agricol. Asta a fost o șansă: ca în cei cinci ani petrecuți acolo să învăț multe lucruri care trec dincolo de agricultură. Deciziile în Comisie se iau în mod colectiv și am participat la tot procesul prin care Comisia Europeană a trebuit să răspundă crizei prin care a trecut economia europeană.

Evocați competențele pe care le-aţi căpătat, sună de parcă v-ați pregăti pentru o carieră politică...

Nu am evocat acest cuvânt, «politică». Dar, fie că e vorba despre politică sau nu, pentru mine e important să îți faci treaba acolo unde ești pus și oamenii să aibă încredere în tine și să aibă încredere că poți face ceva pentru ei. Nu trebuie neapărat pusă eticheta de politic. Eu am făcut politică agricolă fără să fiu membru al unui partid politic.

Mandatul dvs se apropie de final. Ați făcut o reformă substanțială a agriculturii. Dacă ar fi să rețineți o imagine, o fotografie din acest proces de reformă, care ar fi?

Imaginea care mi-a rămas e conferința organizată cu societatea civilă în vara lui 2010, chiar înainte de a începe procesul legislativ. A fost principalul obiectiv, să nu fie doar un proces administrativ și birocratic, ci să contribuie la o reconectare între beneficiarii PAC, cetățenii europeni și cei care sunt artizanii ei, adică agricultorii. Reconectarea dintre cetățeni și agricultori m-a marcat cel mai mult și a constituit firul roșu al reformei, dincolo de conținutul ei tehnic.

 
Dacian Cioloş, în dialog cu Luca Niculescu, în cadrul evenimentului RuralFest