Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conferinṭă internaṭională la Paris pentru a contra Statul Islamic

hollande.jpg

Preşedintele Franţei François Hollande

La Paris are loc, astăzi, sub preṣedinṭia lui François Hollande ṣi a omologului său irakian Fuad Masum, o conferinṭă internaṭională consacrată « păcii ṣi securităṭii în Irak ». De asemenea se va schiṭa ṣi « o strategie globală de combatere a Statului islamic », miṣcare jihadistă prezentă în Irak dar ṣi în Siria. La conferinṭa de la Paris sunt aṣteptaṭi reprezentanṭi din 30 de ṭări din lume – din care cele 5 membre permanente în Consiliul de Securitate ONU.

În mod provocator, cu doar două zile înaintea conferinṭei de la Paris Statul Islamic a postat sâmbătă pe internet imagini cu decapitarea unui ostatec britanic. O execuṭie ce survine la doar câteva săptămâni după asasinarea în condiṭii similare a doi jurnaliṣti americani. Tot atâtea gesturi inumane care ar putea grăbi găsirea unui răspuns militar internaṭional coordonat.

« Obiectivul conferinṭei de la Paris este de a coordonda ajutoarele, sprijinul ṣi acṭiunile în favoarea Irakului ṣi pentru a contra grupul terorist Statul islamic » spune François Hollande. Concret, miza întâlnirii de la Paris este deci de a defini acṭiunile pentru a tăia sursele de finanṭare ale miṣcării radicale ṣi de a stopa recrutarea jihadiṣtilor veniṭi de pe toate meridianele.

În fine, conferinṭa din capitala Franṭei trebuie să schiṭeze conturul coaliṭiei internaṭionale anunṭată acum zece zile de preṣedintele american Barack Obama. Pentru moment doar circa zece state occidentale au acceptat să constituie nucleul dur al acestei alianṭe la care se mai adaugă tot atâtea ṭări arabe care s-au angajat să ia parte la luptà. De notat că o ṭară considerată de mulṭi analiṣti cu un rol esenṭial în regiune nu a fost invitată la Paris. E vorba de Iran. Teheranul a ripostat deîndată afirmând că oricum nu dorea să participe la o « conferinṭă-spectacol »