Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România participă la exerciţii militare în Ucraina

tanc_rom.jpg

(FOTO: wikipedia)

Exerciţii militare internaţionale de amploare se desfăşoară, luni, în Ucraina, nu departe de graniţa cu România. 15 ţări vor participa, printre care şi Statele Unite, dar şi România și Republica Moldova.

Exerciţiile militare ce se vor desfăşura până pe 26 septembrie au loc în contextul în care, în estul separatist al Ucrainei, se înregistrează aproape zilnic încălcări ale armistițiului parafat între Kiev şi rebeli.

Ziariștii AFP vorbesc despre lupte intense duse în ultimele zile în apropierea aeroportului din Donețk, în timp ce primăria din acest oraș bastion al separatiștilor a caracterizat situația drept 'critică' și a anunțat noi victime în rândul civililor: şase oameni au fost ucişi în ultimele 24 de ore, la Doneţk, a anunţat Primăria acestui oraş, citată de AFP.

În acest context, exerciţiile militare la care participă şi forţe ale armatei americane, dar şi militari români şi moldoveni, încearcă să transmită un mesaj clar separatiştilor din est, dar mai ales Rusiei, acela că Occidentul susţine independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei.

În plus, se încearcă şi susţinerea direcţiilor trasate la summitul NATO de la începutul lunii, cand liderii alianţei au promis o prezenţă militară mai consistentă în zona flancului estic al NATO.

Operaţiunile militare din Ucraina se vor desfășura departe de zona de conflict din est şi de graniţa ruso-ucraineană, mai exact, aproape de Liov, în vestul Ucrainei, la aproximativ 350 km de graniţa cu România.