Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Occidentul sprijină Guvernul irakian în lupta cu Statul Islamic

occidentul_sprijina_guvernul_irakian_lupta_statul_islamic.jpg

Preşedintele irakian, Fuad Masum şi cel francez, François Hollande (Foto: Reuters/Christian Hartmann)

Liderii internaţionali reuniţi la Paris într-o conferinţă privind securitatea Irakului promit să susţină Guvernul de la Bagdad în confruntările cu membrii organizaţiei radicale Statul Islamic, prin "toate mijloacele necesare", inclusiv militare, potrivit AFP.

"Participanţii la conferinţa de la Paris au stabilit că grupul Stat Islamic reprezintă o ameninţare pentru întreaga comunitate internaţională", se arată în comunicatul final al reuniunii.

"Participanţii au evidenţiat necesitatea urgentă de a pune capăt prezenţei grupului Stat Islamic în regiunile pe care le ocupă în Irak. În acest scop, se angajează să susţină prin toate mijloacele necesare noul Guvern irakian în lupta împotriva grupului terorist, inclusiv prin oferirea de asistenţă militară", precizează documentul.

"Este vorba de o reuniune marcată de gravitatea situaţiei, dar şi de speranţă", declară ministrul francez de Externe, Laurent Fabius.

Rusia va avea propria "contribuţie" la efortul militar internaţional împotriva Statului Islamic, anunţă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

La evenimentul de la Paris au participat lideri din 30 de state.